БАБХ остава блокирана заради кибератаката

Работата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) остава блокирана. Агенцията продължава да не може да извършва електронни услуги от 6 август заради кибератака към сайта и сървърите на агенцията, за която еkspresso.bg първи писа преди два дни.

До момента няма възможност да се използва пълният набор от функционалности и услуги, предоставяни от БАБХ, уточняват от агенцията.

Работата по възстановяване на електронните услуги продължава.

От ръководството на БАБХ допълват, че киберинцидентът не оказва влияние върху работата на граничните контролно-пропускателни пунктове в страната.

Хакерската атака обаче блокира работата на над 3 000 ветеринарни лекари в страната, лаборатории, агроаптеки и поделенията на Българската агенция по безопасност на храните. За планирана злонамерена атака към ветеринарния отдел ВетИС говори още преди месец бившият вече зам.-министър на земеделието Иван Христанов.

В системата ВетИС се съхраняват данни за над 18 млн. животни, над 588 хил. обекта с епизоотично значение,  над 3 000 ветеринарни специалисти, над 1 млн. паспорти на животни и и над 300 хил. ветеринарномедицински свидетелства.

Четете още

Избор на редактора