Хакнаха сайта на БАБХ, жандармерия пази хората й на „Капитан Андреево“

Жандармерия пази от днес служителите на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) на „Капитан Андреево“. Това се е наложило след напрежение на границата между хората на държавната агенция и представители на „Евролаб 2011“, след като от вчера държавата отново иззе от частното дружество дейността по товарене и разтоварване на пратките от Турция, като я включи към официалния контрол.

В същото време днес бе хакнат сайтът на агенцията, както и информационната система ВетИС, която следи и идентифицира животните у нас. Вече са подадени сигнали към ДАНС и ГДБОП, поясни пред ekspresso.bg изпълнителният директор на БАБХ Христо Даскалов. Той очаква до часове да бъдат прехвърлени на резервна платформа, а от понеделник да заработят нормално. За планирана злонамерена атака към ВетИС говори още преди месец бившият вече заместник-министър на земеделието Иван Христанов. Той посочи, че информацията е била качена в държавния „облак“, за да бъде по-добре защитена, но явно въпреки това хакерите са се докопали до системата.

В същото време напрежението около „Капитан Андреево“ се разгоря, след като БАБХ пое контрола над вноса от Турция, а „Евролаб 2011“ се опитват по всякакъв начин да възпрепятстват работата на агенцията. С включването на товаро-разтоварната дейност към официалния контрол, БАБХ е взела предвид необходимостта от предприемане на спешни мерки за опазване на обществения ред на граничния пункт. Така физическите проверки и проверките за идентичност на стоки и животни от Турция, както и контрола на продукти от неживотински произход, включително лабораторни изпитвания и анализи, ще се извършат от държавата, с осигурени от контролния орган  съоръжения за товарене и разтоварване, отваряне и преглед, съобщиха от агенцията.  От началото на лятото БАБХ си върна и контрола върху извършването на лабораторните изследвания на стоките и животните, внос от Турция.

В средата на юли Върховният административен съд възстанови дейността на „Евролаб 2011“ като оператор по товарене и разтоварване на граничния пункт „Капитан Андреево“ с аргумента, че има нарушение на еврорегламент. Това стана повод БАБХ да поиска от върховните магистрати да разтълкуват решението си, но оттам отказаха с мотива, че то е ясно и „Евролаб 2011“ трябва незабавно да бъде възстановена като оператор по товарене и разтоварване.

Агенцията по храните спря за три дни обработката на камиони на „Капитан Андреево“, след като „Евролаб 2011“ се опитали да възпрепятстват контрола от страна на държавата и блокирали рампите, каза за Свободна Европа директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов. „Те ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“, каза Даскалов.

Сигнал за блокирани камиони на границата подаде в четвъртък Георги Василев от Асоциация „Български пипер“. „12 хладилни камиона със зеленчуци от Турция, собственост на членове на асоциацията и 40 тона лично мои зеленчуци седят вече 26 часа пред българската граница и не им се позволява да отидат на здравен контрол пред органите на БАБХ. Над 500 хладилни камиона в момента очакват здравен контрол“, написа Василев.

По думите му „Евролаб 2011“ по всякакъв начин саботира и препятства работата на здравните ни органи чрез скандали“. Работата е възстановена едва днес призори, след като в петък вечерта на мястото е изпратена жандармерия. Казусът стана международно известен, след като преди месеци управляващите в оставка обявиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз (ЕС).

Четете още

Избор на редактора