Без Нургюл „отборът на ФИДЕ“ се провали на Световното

Без Нургюл Салимова женският ни отбор, селектиран от Временната комисия на ФИДЕ, се провали с гръм и трясък още в квалификациите на световното отборно първенство по шахмат в Бидгошч, Полша.

Нашите, водени от Антоанета Стефанова, допуснаха загуба с 1,5:2,5 точки от Германия и не можаха да се класират за четвъртфиналите.

В последния си двубой от груповата фаза българките се нуждаеха от равенство, за да заемат едно от първите четири места в група „В“, но не успяха да се справят с тази задача и отпаднаха за сметка на германките. Те завършиха на пето място в групата с 4 точки, колкото имат и шахматистките от Бундестима.

Младите Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева направиха ремита на втора, трета и четвърта дъска, като Радева имаше практически спечелена позиция, която обаче не успя да реализира в ендшпила.

Проблемът за българския тим обаче дойде на първа дъска, на която бившата световна шампионка допусна загуба с черните фигури срещу Елизабет Петц. В топовен ендшпил с пешка по-малко Стефанова имаше сигурно реми, но допусна груба грешка, която позволи на Петц да открадне победата и да изпрати отбора си във фазата на директните елиминации. На турнира Стефанова записа 3 загуби, 1 победа и 1 реми.

Сребърната медалистка от Световната купа в Баку Нургюл Салимова отказа да играе за „отбора на ФИДЕ“, след като стана ясно, че международната организация не признава лизензираната у нас федерация – БФШ 2022.

Победител в група „В“ стана тимът на САЩ със 7 точки, колкото събра и отборът на Полша. На трето място с 6 точки е Китай, а последната шеста позиция с 2 точки остана за сборния отбор на двата американски континента, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора