Над 100 къщи и детска градина наводнени в Берковица

Обявено е бедствено положение в Берковица, след като градът остана за втори път под вода след проливния дъжд. Кметът Димитранка Каменова сформира кризисен щаб поради обилните валежи. Наводнени са детска градина и ясла.

„Има много разрушена инфраструктура. Подадени са над 100 сигнала за отводняване на къщи и мазета. Имаме нужда от почистваща техника, която в по-големи габарити да дойде и да помогне с премахването на наносите и асфалта от критичните улици“, заяви пред БНТ Димитранка Каменова.

70 литра на квадратен метър паднаха вчера в часовете 17.30 – 18.40 в Берковица. Множество улици са с разрушена асфалтова настилка. Получени са над 100 сигнала за наводнени обекти и нанесени щети на движимо и недвижимо имущество.

Екипите на РУ-Берковица и РСПБЗН-Берковица са в помощ на пострадалите от наводнението. Към момента служители на „Комунални дейности“ почистват централните улици в града.

С разпореждане на премиера Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица. Военнослужещите ще окажат необходимата помощ със специализирана техника и ще окажат съдействие за почистване на най-засегнатите райони на града.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление – Монтана също се включват в дейностите по овладяване на усложнената обстановка.

Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. „Мишковец“ в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема.

Берковица за втори път е под вода в рамките на 10 дни. На места приливната вълна достигна около 2 метра. Голяма част от града е без ток, работи се по отводняването и отстраняването на щетите. Ботевградското село Врачеш също е сериозно засегнато – там действат 5 екипа на пожарната.

Четете още

Избор на редактора