Още този месец еднократна помощ от 1512 лв. за пострадалите от наводненията

Министерството на труда и социалната политика уверява, че е създало организация още в рамките на този месец пострадалите от наводненията домакинства да могат да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв.

Сумата ще бъде отпусната на нуждаещите се веднага след одобрение на заявленията им от страна на Агенцията за социално подпомагане, заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на посещение в Берковица, едно от най-тежко пострадалите населени места при последните наводнения в страната.

„От тази година размерът на еднократната помощ е обвързан с линията на бедност и сумата може да покрие крайно належащите разходи на пострадалите домакинства. Това са стоки от първа необходимост като питейна вода, лекарства, храна“, отбеляза Шалапатова.

Тя съобщи, че успоредно с паричната помощ има възможност за подкрепа на семействата от засегнатите региони и чрез Агенцията по заетостта. Засега е критично във Врачанско, където на места е обявено частично бедствено положение. В Дунавци, Видинско, също има евакуирани хора, водата е засегнала десетки имоти.

Министър Шалапатова добави, че по искане на Община Берковица вече е отпуснато финансиране да бъдат наети на работа безработни, които да помагат в пострадалите домакинства с разчистване, пазаруване на храна и друга помощ.

Военнослужещи от Сухопътните войски и днес оказват помощ на жителите на Берковица, за да се справят с щетите, нанесени от водната стихия в града, съобщи Министерството на отбраната. За пореден, пети, ден с помощта на 10 специализирани машини те разчистват пътната и критичната инфраструктура, както и речното корито на река Раковска.

Продължава активното наблюдение на речните корита и язовирите, почистване и организиране на помощ за хората.

Жълт код за значителни валежи с гръмотевици в седем области е обявен от НИМХ за утре. Това са Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас. Очаква се дъждовете да са предимно в следобедните часове. Там прогнозата е за количества на валежите между 20 и 25 литра на квадратен метър. В изолирани райони – до 35-40 литра на квадратен метър.

Четете още

Избор на редактора