Бойко Рашков: Връщаме се във времето на Борисов и „мутри вътре“

„Екипът на Главна дирекция „Национална полиция“, с който работих, извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми в КАТ. Вчера цялото ръководство на този екип е било уволнено. Интересно ми е дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията на националната полиция. Заради липсата на конкретни мотиви за уволнението всеки български гражданин може да допусне точно такова нещо.“ Това заяви пред bTV доскорошният вътрешен министър Бойко Рашков.

Рашков атакува първите действия на служебния кабинет на Румен Радев.

„Категорично не приемам оценката на правителството за работата ни – не скри крайното си недоволство Рашков. – Още по-малко ще я приема за МВР. В голяма степен елиминирахме купениявот. Тази обща оценка за хаос и разруха в МВР няма почва, защото имам 20% увеличаване на заплатите, както и много други неща. В момента в МВР обаче се уволняват доказани професионалисти. Освобождават се цял ръководен екип без мотиви. Питам се и аз дали с г-н Демерджиев все още сме в един отбор. Мислех, че целим да се премахнат корупционните практики за купуване на гласове. Мислех, че се борим ГЕРБ и ДПС да не се връщат във властта. Децата, които се уволняват в момента, им се мрънка, че така е наредено от ръководството на МВР. С промените се цели МВР да се върне във времето на Борисов ли? Наистина се надявам президентът и премиерът да не са знаели за тези немотивирани промени в МВР“.

Рашков заяви още, че не е вярно, че всеки министър си избира заместниците в един служебен кабинет. „Те се избират от друго място. Затова вчера разговарях с премиера Донев и той обеща, че ще провери“, посочи Рашков.

Доскорошният вътрешен министър коментира и отношенията си с президента Радев.

„Принципно сме в добри отношения. Виждаме се и разговаряме много рядко с него. Информирал съм го за моята тревога по отношение на рокадите в МВР – заяви Рашков. – Стоим ли на позицията си „мутри вън“, или вече сме на позицията „мутри вътре“. Аз стоя на позицията си и ще стоя докрай. Надявам се да видим и персонални корекции в ръководството на МВР“.

Рашков разкри и случай, за който твърди, че един от сегашните зам.-министри е живял в държавната резиденция миналата година, без никой да знае.

„Той е живял там безплатно – без да плащат квартира, без да плащат ток, без да плаща вода. Разкритието на този факт е по времето точно на този директор, който аз назначих, а сега е уволнен“, обясни Рашков.

Четете още

Избор на редактора