Борисов избрал за премиер еврокомисаря Мария Габриел

Еврокомисарят Мария Габриел (по баща Неделчева) се очаква да е номинацията за премиер, която ГЕРБ да представи утре в Народното събрание, съобщиха няколко медии, позовавайки се на източници в партията.

В момента Габриел е еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард.

По-рано през деня лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че е решен да състави правителство и утре (10 май) да го представи на лидерите на политическите сили в парламента предложението си за министър-председател.

Като победител в изборите през април, ГЕРБ първа ще получи мандат за съставяне на правителство, а днес президентът обяви, че това ще стане на 15 май.

След това партията ще разполага с едноседмичен срок да представи структура и състав на Министерски съвет.

Мария Габриел беше номинирана за еврокомисар през 2017 г. Тя зае мястото на Кристалина Георгиева, която напусна Еврокомисията, за да премине висок пост в Световната банка. Габриел бе евродепутат от ГЕРБ-ЕНП през 2009 г. Тогава партията на Бойко Борисов печели в изборите за членове на Европейския парламент с 24.36% от гласовете срещу 18.5% БСП. През 2014 г. Габриел пак става евродепутат и е избрана за заместник-председател на групата на Европейската народна партия (Християндемократи).

Родена е на на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 2001 г. завършва „Българска и френска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и магистратура „Сравнителна политика и международни отношения“ в Бордо.

Борисов не издаде кой ще бъде кандидатът на партията, но го обрисува като „умен, красив, образован“ и знаещ езици, който е много харесван и в България, и в Европа.

„Във всички случаи – умен, красив, интелигентен, многоезиково знаещ много повече от „Промяната“ и така нататък“. Ще предложим безспорен премиер. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички партии. И повярвайте ми – изборът ни е абсолютно за точния момент – това, което българите очакват. А те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете, ПВУ, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент“, заяви пред медиите Бойко Борисов.

Четете още

Избор на редактора