Борисов: Скъп ток, скъпа газ. Ура, другари, браво!*

„Декларативно се обръщам към колегите от другите партии – да приемем проектозакон за 100% диверсификация и срещу „Газпром““. Това заяви на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещата му с журналисти бе провокирана от декларации на „Демократична България“ (ДБ) против връщането на “Газпром” като доставчик на газ за България и настояване за ясна позиция по действията на служебното правителство от всички политически сили и за проверка на машините за гласуване.

„Ура, другари! Браво! Само дето на 31 юли аз казах, че ГЕРБ ще управлява само с партии, които са за 100% дивесификация. И се питам защо ДБ решиха така за „Газпром“, а то защото на 2 юни Асен Василев каза, че България никога няма да приеме газ от „Газпром“, а на 14 юли обаче казва: „Защо не на газа от „Газпром“, започна гневната си тирада срещу ДБ и ПП лидерът на ГЕРБ.

Борисов не пропусна да изтъкне, че цената на газа, която ГЕРБ има при управлението си е била 37,71 лв., а след „Промяната“ цената е 298,20 лв.

„И никой да не ми говори, че това е навън. Имаме до 31 декември договор. Септември 315 лв, август 125 евро. Ето това, уважаеми господин Христо Иванов, Атанас Атанасов, ни доведе „Промяната“. Хаос и разруха!“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов продължи с атаката срещу ДБ, питайки, защо рязко са спрели да говорят за „Лукойл“.

„Руската газ е лоша, а руският петрол е готин? По 40 млн. лв. на ден изтичат от България, 1. 200 млрд. лв. губят българите на месец. Това тяхно раздвоение на личността е от години“, каза Бойко Борисов.

Той призова служебният вътрешен министър Иван Демерджиев да разследва предшественика си Бойко Рашков и останалите, вкарали България в този газов капан.

„Цената с „Газпром“ по нашия договор е ниска, а през посредниците на Кирил и Асен е висока. Така „Газпром“ печели два пъти – веднъж от цената и втори път – от посредници. Затова те не подписаха, подлъгаха и американските компании, а вторият умисъл – че те не ангажираха слотове. Втечнения газ не можеш да си го пренесеш в джоба.

Къде е решението на Министерски съвет, с което те имат капацитет да докарат 7 танкера? Резервираха ли те, както казва Кирил Петков, „паркинг“? Или искате, както стана с „Вера Су“, да заседне и да им източите газа. Надявам се, че след чадъра на Бойко Рашков да бъдат зададени всички тези въпроси! Но всичко се сипе върху народа!“, заяви лидерът на ГЕРБ. Борисов призова служебното правителство незабавно да ангажира един слот в Гърция.

Лидерът на ГЕРБ атакува ДБ и за искането за повече време за проверки на машините за гасуване. „Измамата продължава“! Пак колегите от ДБ, които ние истински уважаваме, ние от две години ви казваме какви измами правят с машините за гласуване – посочи Борисв. – И сега като разбрахте, че не сте вие, няма го Рашков, който да контролира изборния процес, вие писнахте, че партиите трябва да имат контролиран достъп до машинния код. Ама ние нали това искахме!

И сега изведнъж те цитират нас. Те със софтуера ни взеха изборите! Радвам се, че днес ни подкрепят за „Газпром“, нека да включват в декларациите си и Лукойл. От  ДБ не искаха да се къпят, протестираха пред президентството. Асен Василев обаче, каза че няма нищо лошо в „Газпром“. И изведнъж спонтанните протести изчезнаха. Иначе, в политиката е като във футбола – има можещи и неможещи.

Да не се оправдават – “Промяната” пенсионират кадрите си, защото им се клати парапетът. Виктор Николаев пита ГЕРБ дали ще предлагаме пак от „същото“. Това „старо“ вече не може да се върне. „Промяната“: скъп ток, скъпа газ, скъп хляб, чудовищна инфлация, огромни дългове. Нафта и бензин с рекордни цени, слаб туризъм!“

Бойко Борисов обяви, че листите на ГЕРБ за парламентарните избори вече са готови. Той посочи, че в тях младите лица са на избираеми места. „Ще направим една сплав от знаещи, можещи, мъдри и млади, дръзновени и красиви. Ние знаем как се решават кризи, в този сложен свят не виждам друга партия, която да може да се оправи“, каза Борисов.

*Скъпа газ в заглавието и текста не е грешка на редакцията

Четете още

Избор на редактора