Президентът получи празна папка. Постави ултиматум на депутатите

Президентът Румен Радев получи празна папка от БСП. Третият мандат няма да бъде изпълнен. Социалистите не срещнаха нужната подкрепа след като вчера с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, Възраждане и ИТН точката с програмата внесена от Корнелия Нинова беше извадена от дневния ред на Народното събрание. Сега политическото колело ще се завърти за пореден път. Служебен кабинет ще има. Това е ясно. Всички обаче се питат за датата на предстрочните избори, които ще са четвърти за година и половина.

Румен Радев поздрави БСП за положените усилия. Заяви, че заедно с неизпълнения мандат управляващата коалициия завещава хаос в енергетиката, който може да прерастне в колапс.

Президентът използва случая да се обърне към народните представители за отговорност и намиране на решение за председател на КЕВР, по възможност още днес.

Сега предстои Радев да назначи поредно служебно правителство, да разпусне Народното събрание и насрочи нови избори. Основният закон казва още, че избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Министерският съвет в оставка трябва да проведе днес последното си заседание. В дневния ред на министрите е включено одобряване на допълнителни разходи за Програмата за изграждане на детски градини и училища

В дневния ред на кабинета са включени общо 37 точки. Сред тях приемане на годишен доклад за състоянието на националната сигурност през 2021 г., както и годишен доклад за дейността на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет през 2021 г.

Очаква се правителството да одобри проект на Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г., както и допълнителни разходи за министерствата на правосъдието, на финансите и на здравеопазването. Те ще разгледат и решение за временно закриване на консулството на България в руския град Екатеринбург.

Четете още

Избор на редактора