Пригожин спря похода към Москва, бунтовниците се връщат на фронта

Ръководителят на частната армия „Вагнер“ Евгений Пригожин спря похода към Москва. Той е приел предложението на беларуския президент Александър Лукашенко за спиране на настъплението, съобщиха от офиса на Лукашенко.

„Разработен е изгоден и приемлив вариант за oвладяване на ситуацията с гаранции за сигурността на бойците от „Вагнер“. Пригожин е приел предложението на Лукашенко за спиране на движението на наемниците и стъпките за деескалация“, съобщиха от беларуското президентство.

Минути по-кусно Пригожин потвърди, че спира настъплението.

Пригожин каза, че конвоите на „Вагнер“ ще се върнат в базите поради “опасност от проливане на кръв“.

„Те щяха да разрушат „Вагнер“. Излязохме на 23 юни на „Марш за правосъдие“. За един ден изминахме близо 200 км до Москва. През това време не проляхме нито една капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи моментът, в който може да се пролее кръв. Ето защо, разбирайки отговорността за проливането на руска кръв на една от страните, ние обръщаме конвоите си и се връщаме в полевите лагери по план“, каза Пригожин.

Разговорите на Лукашенко и Пригожин са продължили през целия ден, а малко преди съобщението на Минск Пригожин каза, че няма за цел да свали руския президент Владимир Путин.

Снощи Евгений Пригожин обяви въоръжен бунт срещу руския генерален щаб и след 10 часа неговите наемни бойци, значителна част от които са престъпници, завзеха властта в един от най-големите градове в Южна Русия, Ростов на Дон.

Преди обед бе съобщено, че „Вагнер“ контролира военни обекти в град Воронеж, намиращ се на около 500 километра от руската столица Москва.

Според информация към 18.30 часа българско време силите на „Вагнер“ вече са на по-малко от 400 км. от Москва. Не е ясно каква е числеността им.

Губернаторът на руската Липецка област обяви, че „Вагнер“ е навлязла в областта, предаде Асошиейтед прес. Липецка област е на около 360 километра южно от столицата.

„Властите предприемат „всички необходими мерки, за да осигурят сигурността на населението. Ситуацията е под контрол“, написа в социалните мрежи губернаторът на Липецка област Игор Артамонов.

Малко по-рано излезе информация, че руски военни хеликоптери са открили въздушна атака срещу военен конвой на „Вагнер“. Това се е случило на магистрала М4 край Воронеж, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свидетел.

В руската столица, в Московска и Воронежска области е въведен режим на контратерористична операция, предаде ТАСС, като се позова съобщение на руския Национален комитет за борба с тероризма.

Многокилометрови задръствания се образуваха днес по магистрала „М4 Дон“ в Ростовска област, съобщи губернаторът на областта Василий Голубев. Това се дължи на въведените по-рано днес там ограничения на движението по някои участъци на магистралата. Властите са поръчали на съответните служби да доставят всичко необходимо на хората, озовали се блокирани в задръстванията.

„Това, с което се сблъскваме сега, е предателство. Лични интереси доведоха до предателство на страната ни и на каузата, за която се борят нашите въоръжени сили“, заяви руският президент Владимир Путин на фона на действията на ръководителя на „Вагнер“.

„Всички, които са тръгнали по пътя на предателството, ще бъдат наказани и ще бъдат подведени под отговорност. Въоръжените сили получиха необходимите заповеди“, каза още руският лидер, като допълни, че „онези, които са били въвлечени в това, ви призовавам да прекратите престъпните си действия“.

Путин обясни, че бъдещето на Русия е поставено на карта, и определя действията на бунтовниците като „нож в гърба“.

Без да споменава конкретно Пригожин, Путин заяви, че високите „амбиции“ на някои са довели до „държавна измяна“ и подчерта, че в столицата Москва и в няколко други региона вече е въведен режим за борба с тероризма.

В обръщението си към нацията Путин също така призова за единство във всички руски сили и за преодоляване на различията. Той каза, че Русия ще се защити от вътрешното предателство и обеща сурови наказания за метежниците.

Тези, които организираха и подготвиха военния бунт, които вдигнаха оръжие срещу своите другари по оръжие, предадоха Русия и ще бъдат подведени под отговорност за това. Онези, които се опитват да организират въстание в Русия, тласкат страната към братоубийство, поражение и капитулация. Тяхното име и слава също са предадени от тези, които се опитват да организират метеж, тласкайки страната към анархия и братоубийство, към поражение в крайна сметка и капитулация, заяви държавният глава.

„Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоприлагащите органи и специалните служби. Към бойците и командирите, които сега се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на противника, правят това геройски“, каза Путин в началото на изявлението си и съобщи, че е говорил тази нощ с руските командири по всички направления.

„Обръщам се и към онези, които чрез измама или заплахи са били въвлечени в престъпна авантюра, тласнати по пътя на тежко престъпление – въоръжен метеж“, добави президентът.

Срещу основателя на частната военна организация „Вагнер“ Евгений Пригожин беше образувано наказателно дело по член 279 от Наказателния кодекс на Руската федерация за организиране на въоръжен бунт след публикуване в канала му в Телеграм, съобщават руските медии.

В същото време обаче сайтовете на прокуратурата и на Кремъл не работят, предаде bTV.

Четете още

Избор на редактора