Вариант 2 се падна на втората задължителна матура

По вариант 2 пишат зрелостниците днес на втория задължителен държавен зрелостен изпит по профилиращ предмет от сесията август-септември, който започна в 8:30 часа.

Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на образованието и науката (МОН) в присъствието на заместник-министър Емилия Лазарова.

Днес e и държавният изпит по професионална квалификация за зрелостниците в професионалните гимназии. На него учениците ще работят по тема номер 5 от общо 18 възможни. Темата беше изтеглена преди минути в МОН в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мариета Георгиева.

Вместо втора задължителна матура, завършващите професионално образование и обучение полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Има ученици, които защитават дипломен проект, както и зрелостници, които се явяват на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част.

Над 13 000 зрелостници са подали заявления за държавните зрелостни изпити през сесията август-септември. На тях се явяват тези, които не са били допуснати на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предишно явяване

Вчера се състоя първата матура от сесията август-септември – по български език и литература, на която се явиха 7016 зрелостници. Те имаха възможност да избират да пишат по 41-ва задача аргументативен текст в обем до четири страници по една от две теми. Темата за есето беше „Милосърдието – мяра за човешката сила“, а за интерпретативното съчинение – „Геройство и памет“ върху „Новото гробище над Сливница“ на Иван Вазов.

На 28 август ще се състоят допълнителните държавни зрелостни изпити по желание. На всички изпити, с изключение на този по професия, се пише с черен химикал.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 септември.

Четете още

Избор на редактора