ВАС отмени условия за ползване на е-свидетелства за съдимост

Тричленка на Върховния административен съд отмени „Условията за ползване“ на системата за издаване на електронно свидетелство за съдимост, утвърдени със заповед на правосъдния министър на 14 февруари 2013 г.

Делото е образувано по жалба на физическо лице. Решението на ВАС обаче не е окончателно и може да се обжалва в 14-дневен срок пред петчленен състав на съда.

По делото не са представени доказателства които да установяват, че при издаване на атакуваната заповед, с която са утвърдени условията, е била спазена процедурата по издаването на нормативния акт, се мотивират от ВАС.

Не са представени доказателства проектът на заповедта да е бил обявен на интернет страницата на ведомството, не са представени мотиви и доклад към него, не е предоставен и срок за становище на заинтересовани лица, поради което актът е приет без да са обсъдени мнения, предложения и възражения, допълват от там.

Допуснатите нарушения на административнопроизводствените правила са съществени, тъй като рефлектират пряко върху основните принципи и начала на административното производство, регламентирани в АПК. По делото няма данни за извършено обнародване на атакувания подзаконов нормативен акт, което е в противоречие с разпоредби на Закона за нормативните актове, изтъкват още върховните магистрати.

Четете още

Избор на редактора