Вдигат пилона на Рожен при засилени мерки за сигурност

При засилени мерки за безопасност вдигат пилон „Рожен“ в Родопите. Първите 60 м от общо 111-те метра на пилона вече са издигнати. Специален автоматизиран механизъм на пилона ще вдига и сваля българското знаме. За събора на Рожен другата седмица очакват над 250 хиляди души, съобщи БНР.

Ливадите на Рожен вече са окосени. На мястото до пилона е разположен огромен кран за височинния монтаж на коничната конструкция. Вътре не се допускат хора заради мерки за безопасност.

Любопитни граждани и журналистите наблюдаваха сложните монтажни дейности от асфалтовия път.

Симеон Караколев, председател на Фондация “Наследство в бъдещето“, обясни: „Шейсетият метър вече е готов, след малко предстои да монтираме поредната секция и започва преоборудване на крана за следващата секция за височина 130 метра. Пилонът се състои от 13 секции, като те влизат едва в друга и чистата височина на пилона след монтажа ще бъде 111 метра“.

Той обясни, че всеки елемент има обезопасителна шахта и площадка, съответно и вътрешна стълба, която започва от кота нула до височина 111 м. „Аварийните площадки са съобразени изцяло с конструкцията, така че пилонът е отвсякъде безопасен. На този етап нямаме някакви съществени затруднения. Все пак времето е динамично, но се съобразяваме с него, пък и то с нас, явно“.

Караколев допълни, че следващата седмица ще монтират и картата на България с посланията. „Изчакваме да приключат всички механизации и след това започваме монтажа на картата“.

Четете още

Избор на редактора