Влиза ли Камен Донев в политиката?

Влиза ли Камен Донев в политиката? Днес той, Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Костадин Бонев, Никола Додов и проф. Георги Каприев представиха своето „Движение за култура”. Те са негови учредители. А поводът за създаването на движението са скандалите в Народния театър.

„Движение за култура“ настоява за адекватно законодателство за творческите институции, това обяви проф. Георги Каприев на пресконференция в БТА.

По думите му липсата на адекватно законодателство отваря възможност за една кризисна ситуация, която руши една национална институция, каквато е Народния театър, но това се отнася и за всички останали институции. Затова искаме да инициираме законодателни промени, каза той.

„Нямаме никакво намерение да се отказваме и да отстъпваме, докато нормативните актове за нашата култура заприличат на актове за култура“, каза  проф. Каприев.  По думите му промени се необходими в комисиите, с които се избират ръководствата на тези институции , вътрешните правилници, липсата на контрол и възможността за адекватно представяне на качеството на продукцията.

„Готови сме да работим с държавните структури – Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в парламента. Нямаме афинитет към конкретна политическа формация. Пази Боже, да прераснем в политическа формация. Ние се занимаваме с култура“, заяви проф. Каприев.

„Движение за култура“ бе представено от Албена Колева, Валери Йорданов, Лилия Абаджиева, Камен Донев, Костадин Бонев, Никола Додов.

Те обявиха, че на 16 март организират шествие, което ще започне от Министерството на културата (МК).

Според актьора Никола Додов проблемът с Народния театър е заложен още в нормативна уредба на МК относно конкурсите за директори и, по-точно – състава на комисиите. „Не е логично повече от половината от членовете на комисиите да са чиновници. След като не реагирахме миналата година на прецедента „просто Наско“, получихме „просто Васко“. Но докато първият беше оперетен персонаж, то вторият напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили“, коментира той.

Актьорът Камен Донев се обърна към колегите си от цяла България – актьори и режисьори, пряко ангажирани в театралната сфера: „Уважаеми колеги,  животът е една борба и в тази борба няма място за мълчание. Моят призив към всички е да вземат отношение, да се включат активно, когато му дойде времето за промени, за решаване на съществени въпроси, свързани с театралното изкуство. С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват“.

„Да, законът е нещо много хубаво и е трегер на едно общество. Но идва момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално измерение. Какво значи една буква или една алинея, какво означава един юридически виртуозитет, една правна, окопана територия, брилянтно менажирана и дирижирана от някакъв си човек, когато виждаме с кални ботуши да се потъпква светинята на театъра“, каза Камен Донев.

„Оказва се, че когато един директор спечели конкурс, той, като че ли, е едноличен собственик на този театър. Говоря за всички театри. Няма никаква санкция, никаква отговорност. Той може да реши да направи с един театър каквото си иска. Може, ако е добър директор, да го изведе напред, но в повечето случаи виждаме, че театрите не са в чудно състояние“, каза актрисата от Народния театър Албена Колева.

„Не може да няма коректив. Не може да няма творческа личност, която, по някакъв начин, да има отношение към репертоара – кой режисьор какво точно ще постави и какви артисти се назначават“, каза още тя.  „Театърът се случва в свободата на духа на едни хора. Не може ти, маршарувайки, да правиш театър. В театъра трябва да влезеш с настроение, да има атмосфера. Затова толкова говорим за атмосферата в Народния театър. Атмосферата е важна“, добави Албена Колева.

Четете още

Избор на редактора