Връщат от 15 март картата за една линия в София

От 15 март пътниците в София отново ще могат да пътуват с карта за една линия в градския транспорт. Това реши транспортната комисия в Столичния общински съвет. Предложението бе подкрепено от всички политически сили.

За автобус, тролей и трамвай картата отново ще  струва 23 лв., а ако не е персонална – 28 лв. За метрото пък е по-скъпа – 35 лв., ако е със снимка и име. 42 лв. отново ще е  цената, ако не е персонална.

Ще се върне и картата за една линия на учениците, като цената ѝ е 9 лв.

Първоначално картата трябваше да се върне от 1 март, но срокът се удължи защото докладът трябва да бъде подписан и от областния управител. Предложението ще се гласува на сесията на СОС.

Комисията не обсъди връщането на талона за 10 пътувания. По-интересното беше, че не мина предложението да отпадне глобата от 3 лв., ако пътникът не се е валидирал.

То беше на  шефа на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ. Според съветниците по-доброто предложение е санкцията да се отложи до 1 януари 2024 г. А дотогава да се проведе разяснителна кампания.

Картата за една линия отпадна от 1 януари. Този вид превозен документ се е ползвал от 36 хил. души. Отпадането на картата предизвика вълна от недоволство у столичани. Те заляха с жалби омбудсмана, защото ползват само едно превозно средство, а с промените са принудени да си купуват или месечна карта за цялата мрежа за 50 лв., или годишна за 365 лв.

Четете още

Избор на редактора