Във външно протестират за заплати, хвърлят жълти стотинки

Десетки служители на Министерството на външните работи излязоха днес на едночасова ефективна стачка с искане за увеличаване на заплащането в системата. Те хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.
Служителите в министерството планират ефективни стачни действия от 1 декември. Те не приемат отсъствието на прозрачност, липсата на интерес към професията, занижаването на критериите за прием, лошите условия на труд, съществуването на „специални“ индивидуални заплати за определени служители, нелогичното изчисляване на заплатите на младшите служители спрямо старшите, липсващата практика за преизчисляване на заплатите и т.н, съобщи БГНЕС.
Ако няма реакция, ще започнат ефективни стачни действия и в задграничните представителства на Република България. Заплащането на служителите в София е ниско, но зад граница получават и командировъчни. Постовете зад границата са едни от „най-привлекателните“ държавни назначения и често за тях се изисква и политическа подкрепа.
По-рано от професионалното обединение на държавните служители от дипломатическата служба обясниха, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд.

Четете още

Избор на редактора