Възстановяват Мемориала на загиналите войници

Столичният общински съвет най-вероятно ще одобри възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, който да бъде разположен на мястото на демонтирания паметник „1300 години България“ при НДК.

През 2017 г. на мястото вече бе върнат бронзовият лъв, който е бил част от войнишкия монумент. На него са изписани имената на около 3 000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Днес комисията по култура в СОС отложи гласуването на доклада за обявяването на архитектурен конкурс за създаването на паметника с мотив по него да се произнесат и останалите комисии в общинския съвет.

От изказвания на представители на ГЕРБ и на „Демократична България“ обаче се разбра, че техните групи одобряват предложението за възстановката на целия мемориал, което е внесено от ВМРО. Така почти сигурно за вота на сесията на СОС в края на май ще се събере мнозинство за старт на процедурата.

Паметникът е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III. Разрушаването му продължава няколко десетилетия и преминава през три етапа, припомня БТА. Съюзническата бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. нанася тежки щети.

При изграждането на НДК през 1980 г. паметникът е напълно премахнат. Запазените плочи (около 180) са предадени за съхранение в Националния военноисторически музей.

Четете още

Избор на редактора