Габриел допуска да има министри на ДПС и ИТН

Номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел допусна в експертен кабинет с първия мандат, оглавен от нея, да има министри, предложени от ДПС и „Има такъв народ“.

„Обединили сме се около общи приоритети, наблягам на това колко е важно да си говорим за бюджет, инфлация, цени. Остава да говорим за имена. За мен профилът е много ясен: експертно правителство по тези приоритети. Съвсем нормално е с партиите, които подкрепят, и тази дискусия да предстои“, каза Габриел в кулоарите на Народното събрание.

Ако се съди по публичното ѝ изказване, то сочи, че министрите в правителството „Габриел“ ще бъдат уточнени за два дни. Номинираната за министър-председател трябва да върне мандата на президента Румен Радев в понеделник (22 май) в 15 ч.

Габриел посочи, че за кабинета ѝ ще е важно да работи за съдебна реформа с промяна в конституцията. „Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство, това в рамките на първия мандат за нас остава водещо“, каза Габриел.

ДПС и „Има такъв народ“ вече обявиха, че ще подкрепят експертно правителство „Габриел“. Депутатите на ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ са недостатъчни за избирането на редовно правителство.

Общо са 116. За избирането на кабинет са необходими гласовете на поне 121 депутати, ако всички 240 са регистрирани и гласуват.

Четете още

Избор на редактора