Германия оцеля в последната секунда срещу Латвия

Националният отбор на Германия се класира за полуфиналите на световното първенство по баскетбол за мъже във Филипините, Япония и Индонезия.

В третия четвъртфинален мач от програмата Бундестимът се наложи над дебютанта Латвия с 81:79 (13:16, 23:18, 26:25, 19:20) и за пръв път от шампионата през 2002 година достигна до финалната четворка.

Германците обаче можеше и да се разминат с класирането за следващия етап, тъй като звездата на латвийците Давис Бертанс имаше отворен шут от тройката със сирената, но шутът му от над осем метра се отби от ринга и не намери целта.

В полуфиналите тимът на Германия, който е единственият непобеден до момента с шест победи в шест мача, ще се изправи срещу олимпийския шампион САЩ, уночнява БТА.

Двубоят в Манила започна отлично за Латвия. Балтийската страна стартира срещата с преднина от 13:3 след няколко поредни тройки на Бертанс.

До края на първата четвърт обаче германците стопиха пасива си до три точки при 13:16, а във втората четвърт успяха и да поведат след серия от 12:4.

На почивката играчите на старши треньора Горди Хърбърт водеха с 36:34, а в третата част двата тима продължиха да разменят водачеството в резултата многократно.

Германия обаче влезе в последните 10 минути на двубоя със серия от 8:0, с която поведе със 70:59. Това накара селекционера на Латвия Лука Банки да вземе таймаут, но и след него разликата продължи да гравитира около двуцифреното измерение.

Три минути преди финалната сирена гардът на балтийската република Артурс Жагарс взе нещата в свои ръце и сам конструира серия, с която разликата падна до само две точки 33 секунди преди края.

Плеймейкърът на германците Денис Шрьодер реши сам да организира и сам да завърши ответната атака, но пропусна при стрелбата си, което даде около 8 секунди на Латвия, за да овладее топката и да организира атака. Тя попадна в ръцете на Бертанс, който реши да пробва далечен шут от тройката за победата, но той бе неточен.

Франц Вагнер бе най-резултатен за Германия с 16 точки. Андреас Обст добави още 13, а Мориц Вагнер завърши с 12 точки. В тима на Латвия Артурс Жагарс бе над всички с 24 точки. Давис Бертанс прибави 20, а Роландс Шмитс остана с 14.

Въпреки загубата, Латвия не приключва участието си на световното първенство. В четвъртък тимът ще срещне Италия в мач за разпределение на местата от пето до осмо.

По-късно днес ще стане ясен и последният полуфиналист на шампионата от мача между Словения и Канада. Победителят от него ще играе на полуфиналите срещу Сърбия.

Четете още

Избор на редактора