Германия подготвя легализацията на канабиса

Германското правителство изготви конкретен план за частично легализиране на канабиса в страната. Предвижда се да не бъде наказуемо притежанието на 25 грама канабис за лична консумация.

Разрешено е да бъдат отглеждани и до три растения на възрастен, но само с изричната уговорка, че деца и младежи няма да имат достъп до тях. Консумацията в близост до училища и детски градини е забранена. Пушенето на марихуана в пешеходни зони до 20 часа вечерта също е не е разрешено.

Канабисът може да бъде закупен легално в така наречените „канабис клубове“. Членството в повече от един клуб е забранено и има ограничения в количеството, което е предвидено – максимум 25 грама канабис на ден и до 50 грама на месец могат да се продават на един член от клуба. Хората под 21-годишна възраст на месец имат право на максимум 30 грама на месец.

Втората стъпка са първоначално предвижданите „лицензирани, специализирани магазини“ – тоест магазини за канабис, където той може да бъде купуван легално от хора над 18-годишна възраст.

Но след преговори с ЕК, този проект остана само като пилотен модел в определени магазини на регионално ниво и то под надзора на научни работници.

Основният аргумент на правителството е, че по този начин ще бъде отслабен черният пазар, а и ще може да бъде контролирано качеството на канабиса. Не липсват и критики, че проектът насърчава консумацията и че страната може да се превърне в дестинация с цел употреба на канабис.

Предстои да бъде представен проектозакон, след това той трябва да премине през одобрение от Бундестага и Бундесрата.

Четете още

Избор на редактора