Гешев увърта с оставката. За едни 280 000 лв. става въпрос

20 брутни заплати са причината за настояването на Иван Гешев Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува оставката му като редови прокурор. Съдиите, прокурорите и следователите ги вземат по закон при напускането на системата. Екстрата обаче не се полага при дисциплинарно уволнените.

В сряда Прокурорската колегия загатна, че може да лиши освободения от длъжност бивш главен прокурор от тези средства. „Прокурорската колегия никога не е обсъждала и приемала за сведение оставка от Иван Гешев“, каза членът на ВСС Огнян Дамянов по време на заседанието днес.

Той намекна, че ВСС смята Гешев вече за дисциплинарно уволнен – т.е. няма нужда да бъде уволняван отново и няма да получи обезщетението. „За да подаде някой оставка, трябва да има качество на магистрат“, каза Дамянов. Според „Медиапул“ месечната брутна заплата на Гешев с добавките за стаж трябва да е около 14 000 лева. Това означава, че той може да не получи общо около 280 000 лева.

Вестник „Сега“ цитира магистрати, които заявяват, че призивите на Гешев оставката му като прокурор да бъде гласувана, вероятно се дължат на проблем с получаването на 20-те заплати.

Затова той иска да бъде освободен като прокурор, все едно е подал оставка, допускат те. Изданието пише, че заплатата на главния прокурор в момента е около 10 000 лева, но отделно има 2% клас „прослужено време“ за всяка година в системата – максимумът тук е 40%. При излизане от системата се дава по една заплата за всяка прослужена година, но не повече от 20 общо.

Вчера Иван Гешев публикува пост във Facebook, в който пише, че е депозирал оставката си пред Прокурорската колегия на 19 юни, но вече 9 дни няма произнасяне по същество. „Кой и защо се страхува от излизането ми от системата на съдебната власт?“, попита той. „И ако все още съм прокурор с пълни права – дали мога да арестувам някого, например някой от разследваните в момента политици?“, добави Гешев, без да споменава конкретни имена.

На 19 юни в дневния ред на Прокурорската колегия беше включено заявлението на Гешев, че иска да остане прокурор във Върховната касационна прокуратура след освобождаването му като обвинител номер едно.

Само че той бързо промени решението си и даде заявка за старт на политическа кариера. Така колегията прие само за сведение заявлението, че Гешев не желае да бъде преназначен във върховната прокуратура.

Прокурорската колегия има един месец да се произнесе по искането за оставката на Гешев като магистрат.

Четете още

Избор на редактора