Гешев ще изхарчи $500 000 за експертизи по делото „Нексо“

500 000 долара ще струва изготвянето на част от експертизите по делото „Нексо“. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което беше разгледано искане на главния прокурор Иван Гешев за осигуряване на въпросната сума, съобщава lex.

В него обвинител №1 пояснява, че е необходимо спешно финансиране за назначаването на експертизи по възложено на Националната следствена служба (НСлС) досъдебно производство, свързано с разследване на пране на пари, данъчни престъпления и престъпен сговор (чл. 253, чл. 255 и чл. 321, ал. 6 от НК). В писмото Гешев изтъква, че разследването се отличава с особена фактическа и правна сложност, както и с изключително висок обществен интерес.

В тази връзка е налице обоснована необходимост от възлагане на експертизи от изключително висока сложност, извършвани от висококвалифицирани експерти, които безпристрастно и обективно да предоставят своите заключения“, казва Иван Гешев и посочва, че за целта са нужни 500 000 долара без ДДС.

По информация на lex става дума за делото „Нексо“ като експертизите ще бъдат възложени на американска компания.

През януари започна разследване срещу компанията за управление на дигитални активи „Нексо“ (Nexo) като четирима души – шефовете Антони Тренчев и Коста Кънчев, както и Траян Николов и Калин Методиев бяха обвинени за ръководство и участие в престъпна група, която е действала от 2018 г. до 12 януари 2023 г. в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови. Според обвинението групата е била създадена, за да пере пари, да извършва данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Четете още

Избор на редактора