Голям срам! ФИДЕ пое управлението на родния шах

Безконечната борба за власт в българския шахмат премина на глобално ниво. Заради несекващите от години вътрешни междуособици, от миналия месец древната игра у нас се контролира директно от международната федерация (FIDE), пише „Сега“.

Започнати с устава на ФИДЕ твърдят, че това е незаконно, защото според собствените й правила международната организация няма право да се намесва във вътрешните дела на националните федерации.

В края на ноември 2022 г. България кандидатства за членство в световната организация чрез най-новата структура, получила право да администрира шаха у нас – „Българска федерация по шахмат 2022“ (БФШ 2022) с президент бившия депутат от БСП Васил Антонов. Именно това е федерацията, която притежава държавния лиценз за извършване на спортна дейност, издаден ѝ от министерството на младежта и спорта (ММС) със заповед на служебния министър Весела Лечева от 3 ноември 2022 г.

Въпросната заповед обаче се оспорва по съдебен път от четири други федерации, претендиращи да ръководят спортната дейност и да изпълняват представителни функции. Това са „Българска федерация по шахмат 1928“ (БФШ 1928), „Българска федерация по шахмат 64“ (БФШ 64), „Шахматна федерация България“ (ШФБ) и „Българска федерация по шах“ (БФШ).

Трагикомичната ситуация е довела до отказ от страна на FIDE да приеме в редиците си БФШ 2022 въпреки предоставения ѝ от ММС лиценз. Вместо това, с решение на Съвета на международната федерация от 4 април 2023 г., е наредено създаване на временна комисия, която е упълномощена да управлява българския шахмат до провеждане на избори за нов, общопризнат президент на единна федерация.

За председатели на въпросната комисия са назначени румънецът Даниел Флоря – от името на FIDE, и албанецът Ералд Дервиши – от името на европейския шахматен съюз (ECU), а за нейни членове са поканени по един представител на петте враждуващи лагера. Поканата са приели юристът Георги Градев – за БФШ 64, основана миналото лято от тогавашната депутатка от „Възраждане“ Цвета Галунова в партньорство с бившата световна и европейска шампионка (и бивша депутатка от ИТН) Антоанета Стефанова; гросмайстор Кирил Георгиев от ШФБ; международен майстор Атанас Куртенков от БФШ; и бившият депутат от ГЕРБ Руслан Тошев от БФШ 1928.

Президентът на лицензираната БФШ 2022 Васил Антонов е отказал и обжалва решението на FIDE с писма както до международната централа в Лозана, така и до новия министър на младежта и спорта Димитър Илиев.

Четете още

Избор на редактора