„Дахомей“ спечели Златна мечка на Берлинале

Филмът „Дахомей“ на режисьорката Мати Диоп спечели „Златна мечка“ за най-добър филм на 74-ото издание на „Берлинале“. Голямата награда на фестивала бе обявена от директорите на „Берлинале“ Мариете Рисенбек и Карло Шатриан, за които това е последното издание начело на фестивала.

Документалният „Дахомей“ на френско-сенегалската режисьорка Мати Диоп се фокусира върху реституирането през ноември 2021 г. на 26 произведения, заграбени от френските колониални сили от Бенин през 1892 г. Той бе избран от международно жури под ръководството на мексиканско-кенийската актриса Лупита Нионго, която е първият чернокож председател на журито на „Берлинале“.

„Нуждите на пътешественика“ на южнокорейския режисьор Хон Сансу спечели Голямата награда на журито „Сребърна мечка“ за най-добър филм на 74-ото издание на „Берлинале“.  Филмът разказва историята на французойка (Изабел Юпер), която преподава в Република Корея, и се отдава на алкохола.

Преди това „Империята” на Брюно Дюмон бе отличен с наградата на журито. Научнофантастичният филм, в който Дюмон прави свой прочит на „Междузвездни войни“, разказва историята на две групи извънземни, които пристигат на Земята.

Доминиканският режисьор Нелсон Карлос де Лос Сантос Ариас бе отличен със „Сребърна мечка” за най-добър режисьор за филма си „Пепе”. Историята на Пепе, един от хипопотамите от частния зоопарк на колумбийския наркобарон Пабло Ескобар, е вдъхновила доминиканския режисьор да създаде филм, в който разсъждава върху колониализма.

„Сребърна мечка” за най-добър сценарий международното жури присъди на филма „Умиращ” на Матиас Гласнер.

Актрисата Емили Уотсън бе удостоена със „Сребърна мечка” за поддържаща роля за филма „Малки неща като тези”. Ирландската историческа драма откри „Берлинале“ на 15 февруари. Уотсън благодари на Килиън Мърфи, който изпълнява водещата роля в продукцията, за това, че я е привлякъл в проекта и че е имала възможността да наблюдава от първия ред как разгръща таланта си във филма. Мърфи е номиниран за награда „Оскар“ за ролята си в „Опенхаймер“.

За най-добро актьорско изпълнение във водеща роля със „Сребърна мечка“ бе отличен Себастиан Стан за ролята му в „Различен човек” на Арон Шимбърг. Наградите на „Берлинале“ за актьори във водеща и в поддържаща роля са полови неутрални.

Първата „Сребърна мечка” в конкурсната програма, връчена от международното жури на 74-ото издание на „Берлинале”, бе за изключителен артистичен принос на Мартин Гшалхт за операторско майсторство за филма „Ваната на дявола” на режисьорите Вероника Франц и Северин Фиала.

Церемонията за наградите на „Берлинале“ се излъчваше на живо онлайн от „Берлинале паласт“ на сайта и в Ютюб канала на фестивала, както и от телевизия ZDF.

Четете още

Избор на редактора