„Да, България“ с 11 условия преди ротацията

Националният съвет на „Да, България“ взе решение за мандат и условия за участие на партията в преговорите за осъществяване на предстоящата ротация и излъчване на кабинет с премиер Мария Габриел. Това съобщават от пресцентъра на политическата формация.

В изпратената до медиите резолюция са формулирани 11 приоритета, които да бъдат договорени по време на преговорите.

Спазването на новоприетия член 91б от Конституцията относно това Народното събрание да спазва „принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се избират от него, за да гарантира тяхната независимост“ е сред приоритетите на „Да, България“. Гаранции за продължаване на съдебната реформа чрез Закона за съдебната власт е друго тяхно очакване относно ротацията.

„Пристъпване към излъчване на Комисия за противодействие на корупцията, и попълването ѝ с убедителни лица, които могат да обосноват очакване за провеждане на антикорупционна политика“, е друг заложен приоритет.

От „Да, България“ посочват за важно и укрепване на националната сигурност и отбраната. Отбелязан приоритет е и „ускорено изпълнение на решенията на парламента в областта на отбраната и особено военнотехническата помощ за Украйна“.

„Отчитаме като наша грешка неуспеха от провеждането на принципа за въздържане от излъчване на ярки политически лица за позиции, които изискват гласовете на всички участници в мнозинството и предполагат неутралност и професионализъм“, се казва още в решението на Националният съвет на партията.

От „Да, България“ смятат, че има нужда „без отлагане да приведем институциите в състояние да отговарят адекватно на нуждите на гражданите и бизнеса във все по-усложняващата се международна среда и кризи и укрепване на капацитета им за модернизиране на страната“.

Националният съвет на „Да, България“ също така е дал мандат на Изпълнителния съвет и на председателя на партията за преговори за участие в европейските избори на 9 юни 2024 г. с коалиционните партньори от „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“.

Очаква се ротацията на правителството да се случи в началото на март тази година.

Четете още

Избор на редактора