Женски слончета близнаци се родиха в Кения

Слончета близначета се родиха в кенийския резерват Самбуру, в северната част на страната, съобщи организацията за защита на застрашения вид, цитирана от АФП.

Организацията „Спасете слоновете“ разпространи видео в социалната мрежа Екс с майката Алто, двете слончета и други животни от групата.

При слоновете само около един процент от ражданията са на близначета. В Самбуро две други близначета слончета – мъжко и женско, се родиха и в началото на 2022 г.

Слоновете имат най-продължителна бременност сред бозайниците – 22 месеца и раждат приблизително на четири години. Близначетата обаче не винаги оцеляват. Друга двойка, родена в Самбуру през 2006 г., живя само няколко дена.

Според данните от първото национално преброяване на дивите животни в Кения, проведено през 2021 г., в страната има повече от 36 000 слона. Броят им се е увеличил с 12 % спрямо популацията, регистрирана през 2014 г., когато бракониерството за слонова кост е било по-разпространено.

През 2021 г. Международният съюз за опазване на природата предупреди, че бракониерството и унищожаването на местообитанията, особено поради превръщането на земите в земеделски, оказват опустошително въздействие върху броя на слоновете в цяла Африка.

Четете още

Избор на редактора