Депутатите решиха: Без референдум за еврото

Референдум за въвеждане на еврото няма да се провежда, решиха депутатите. Днес те не дадоха ход на въпроса “Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“

Вносител беше Инициативен комитет на граждани, подкрепен от парламентарната група на „Възраждане“.

„За“ гласуваха 68 депутати, против 98, въздържаха се 46.

Искането представи Деян Николов.

За да се обяви референдумът за незаконен, въпреки че изобщо не може да се говори за противоконституционност, единствено може да има дискусия дали отговаря на Закона за референдумите. Гражданите не могат да се питат по въпроси, които вече са уредени в международни договори, по които България е страна. Само че България не е ратифицирала договор, в който срокът страната да влезе в Еврозоната не е описан, обясни Николов.

Заедно с подписаните международните договори, те не определят конкретен срок, в който да се въведе еврото като официална валута, аргументира се Деян Николов защо трябва да се проведе референдум за еврото.

Това, което ще се опитате да направите е да заметете един референдум без никаква юридическа обоснова, разкритикува Николов колегите си народни представители от ПП-ДБ.

Подкрепа в зала дойде само от Възраждане, БСП и ИТН.

Заради отхвърлянето на референдума за отлагане на въвеждането на европейската валута у нас, хората на Костадин Костадинов се заканиха да се обърнат към Конституциония съд.

Преди няколко дни в правна комисия конституционните експерти, които бяха поканени – Наталия Киселова и Пламен Киров, казаха, че исканият от „Възраждане“ референдум противоречи на Конституцията.

Дадоха и аргументи, като основният е, че присъединяването на България към еврозоната е част от подписания и ратифициран от България договор за членство в Европейския съюз. „При провеждане на референдум срещу еврото може да има сериозни последици за България“, предупреди по време на дебатите управителят на БНБ Димитър Радев.

Четете още

Избор на редактора