Дефицит на медсестри. Близо 17 000 не достигат

Близо 17 000 медсестри и  около 1000 общопрактикуващи лекари не достигат в здравната ни система, показва анализ на Съвета за икономически анализи, който ще представи утре данни от свое изследване, посветено на недостига на медицински специалисти в здравеопазването в България, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Автори на изследването са Ралица Симеонова-Ганева и Калоян Ганев – доценти по икономика и иконометрия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и членове на Съвета за икономически анализи към Министерския Съвет.

Анализът представя основни факти относно осигуреността с медицински специалисти в България. Според авторите на анализа най-сериозен е дефицитът на медицински сестри, което съответства на недостиг от приблизително 16,9 хиляди специалисти с този профил. При лекарите недостигът е от приблизително 1 000 общопрактикуващи лекари и от над 460 психиатри. Понастоящем образователната система успява само частично да компенсира напускането на лекари и медицински сестри. Потребностите, определени от съществуващите вече дефицити, остават незадоволени.

Съветът за икономически анализи, създаден с постановление на кабинета от 2023 г., поставя основите на процес на постепенно и устойчиво осигуряване на българското правителство със задълбочена академична икономическа експертиза, която да бъде отправна точка при вземането на стратегически решения за промяна в политиката.

Четете още

Избор на редактора