След 20 часа заседание държавата осъмна с бюджет

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за държавния бюджет за 2023 г., в 5:41 часа тази сутрин.

Добро утро и честит бюджет, обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след приемането на последната разпоредба от законопроекта.

Министърът на финансите Асен Василев благодари за свършената работа. Благодаря на колегите от бюджетна комисия и на всички присъстващи в залата, на всички сътрудници и стенографи, които в продължение на над 20 часа успяха да издържат на този маратон, каза той.

След това Желязков закри заседанието на Народното събрание. Той обяви, че следващото пленарно заседание ще започне днес в 13:00 часа.

Бюджетът е в първоначално зададените параметри – с 3% дефицит, със сериозна капиталова програма, с едно преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане, което парламентът гласува, в размер на около 300 000 000 лева. Така министърът на финансите Асен Василев коментира пред журналисти в Народното събрание приетия бюджет.

По думите му в голямата си част фискалните мерки са запазени така, че да се съберат приходите. Гласуването на план-сметката на държавата започна с приемането на редица промени в данъчните закони, по които имаше сериозни и продължителни дебати.

Попитан дали може да има някаква промяна, предвид факта, че БНБ ревизира прогнозата си за растеж на икономиката на 1%, а бюджетът е изготвен при 1.8%, той отговори, че продължава да вярва, че икономиката ще расте по-бързо от 1% тази година. Василев добави, че така или иначе данните за второто тримесечие ще станат ясни в средата на август.

Четете още

Избор на редактора