Росен Желязков ще е шеф на парламента за 3 месеца

След няколкодневни разговори двете коалиции имаме изработена обща законодателна програма за работата на 49-ото Народно събрание. Тя включва важните проектозакони, които – освен внесените от Министерски съвет, ние заедно също ще изработим и те ще станат част от общите ни приоритети. Това съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова след днешните разговори между ГЕРБ – СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Росен Желязков да бъде избран за председател на 49-ото Народно събрание. Ако парламентът работи повече от 3 месеца, ще има ротация. За това са се договорили двете коалиции, обяви Атанасова. Докато Росен Желязков е председател на Народното събрание, председателят на правната комисия ще бъде излъчен от ПП – ДБ. Ако се стигне до ротация, ще бъде сменен и председателят на правната комисия.

Николай Денков от ПП – ДБ поясни, че номинацията на политическата сила за председател на правната комисия ще бъде обсъдена на Националния съвет и впоследствие ще бъде обявена публично.

Той уточни, че не са водени разговори за правителство.

Етапът, с който стартира парламента, го приключваме, надявам се, утре сутринта, и след това започват разговори, свързани с всичко останало – комисии, смяна на членове на регулатори и правителство, но това правителство все още е отговорност на мандатоносителя, който трябва да реши как ще подходи. Ние имаме реше ие на нашите Национални съвети, че няма да подкрепим правителство с първия мандат. Това решение не е променено. Ще го обсъдим отново, но аз не вярвам да има промяна на тази позиция. Въпросът е има ли друга работеща конструкция, която би могла да проработи, заяви Денков.

Двете най-големи парламентарно представени формации са изготвили общ списък със законопроекти, който ще предложат на останалите политически сили. Те касаят реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектите за промени в НПК, КПКОНПИ и защита от домашно насилие.

Законодателната програма ще бъде представена и на останалите парламентарно представени политически сили в търсене на конституционно мнозинство за съдебна реформа, стана ясно на брифинга.

Давайки си ясна сметка, че тези усилия са част от един по-голям процес и по-дълъг път, но и отчитайки, че колегите имат решения на националните им органи по отношение на бъдещо правителство, ние категорично заявяваме, че сега най-важна е държавата ни и апелираме конструктивният тон и диалог да продължи, така че да се изпълни основната мисия на всеки един парламент – да излъчим работещо редовно правителство, каза Десислава Атанасова.

Четете още

Избор на редактора