Фермери: Долу ръцете от пазара в Подуяне!

Долу ръцете от пазара в Подуяне. С това обръщение започва подпискаата на производители и потребители срещу закриването на фермерския пазар в квартала.

Емблематичният животински пазар е на път да стане история. На мястото на сергиите в столичния район „Оборище”, които от години са оставени на самотек, ще изникне нова модерна детска градина. Подуянци обаче подготвят протести, защото това е един от най-старите пазари в столицата и е сред малкото, в които няма прекупвачи.

Ликвидирането на пазара зад театър „София” се случва по инициатива на зам.-кмета Дончо Барбалов и общинските съветници Николай Стойнев и Георги Георгиев от ГЕРБ. Теренът е от близо 5000 кв. м и беше част от актива на общинското дружество Пазари „Север” ЕАД. Според Барбалов обаче сградният фонд е силно амортизиран, активният ден за търговците е събота, през останалите дни има слаба посещаемост от клиенти.

Според търговците единствената грижа на общинските власти е била да пратят човек, който да събира таксите. А пазарът нарочно е оставен на произвола на съдбата, както често се случва с места, към които има засилен инвеститорски интерес. А детската градина според продавачите и хората от Подуяне е само оправдание – в радиус от един километър има три детски градини.

В района детските градини са повече от сергиите на пазара, в които общинарите са се прицелили, твърдят фермери.

Ще излезем на протест, твърдят и търговци, и клиентите им, защото датата за закриване на пазара вече е определена – 16 декември.

Идвам всяка събота да заредя хладилника за седмицата с прясна храна, а и тук са най-прекрасните кюфтета на света, обяснява симпатична софиянка, докато намества препълнените си торби в багажника на червеникав опел.

Това място е, меко казано, неподходящо за детска градина. Замърсяване и шум от булеварда, липса на каквато и да е зеленина и гледки в околността. В почти индустриална зона. Страхотна среда за деца, обобщава аргументите на подуянци Илияна Богданова пред Телеграф.

Четете още

Избор на редактора