Европарламентът одобри визова либерализация за Косово

Европейският парламент одобри днес на пленарно заседание в Страсбург отмяна на визовия режим за гражданите на Косово, предаде агенция Хина. Косово е последната държава от Западните Балкани, чиито граждани се нуждаеха от виза, за да влязат в ЕС, отбелязва агенцията.

Процесът на визова либерализация за гражданите на Косово започна през февруари 2012 г., а с днешното гласуване в Европейския парламент този въпрос е приключен. В сряда, на 19 април, ще се състои церемония по подписване на правния акт.

Новите правила ще позволят на гражданите на Косово да пътуват до ЕС без визи за период на престой от 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период. Това ще се прилага от датата на влизане в действие на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) или най-късно от 1 януари 2024 г.

„След години, прекарани в чакалнята, Косово е последната страна от региона на Западните Балкани, която се присъедини към безвизовия режим. Така гражданите на Косово ще могат лесно да пътуват, да посещават роднини и да работят в ЕС. Този крайъгълен камък е и важна основа за бъдещето и по-близкото сътрудничество между ЕС и Косово“, каза нидерландският член на Европейския парламент Тийс Ройтен, който е докладчик за визовата либерализация за Косово.

Четете още

Избор на редактора