Закон въвежда абсолютна цензура в Украйна. СЕМ е над съда

Украинският парламент (Върховната рада) одобри на второ четене законопроект, с който се променя коренно контрола на медиите в страната.

Най-важните положения в законопроекта: всяка медия, в която има руска собственост където и да е в структурата, ще може да бъде спирана; украинският СЕМ ще може да спира медии, включително онлайн, без съдебно решение;

освен това, украинският СЕМ ще може да налага глоби, да отказва регистрация на медии или да налага забрана на разпространение на материали.

Законопроектът предизвика сериозна загриженост и опасения, че в Украйна се налага безпрецедентна цензура и то като държавен монопол.

Много важен момент в закона е задължението на украинските журналисти да се подчиняват на етичен кодекс, за да работят въобще. Досега това беше пожелание, а кодът се пишеше от Украинската комисия по журналистическа етика, която не е държавен орган, а е избирана от украински журналисти.

Сега вече няма да е така – различни подкомисии към украинския СЕМ ще пишат стандарти и правила, а финалната дума ще има именно СЕМ. Новото положение е считано от вътрешни наблюдатели като опасност да бъде оказван държавен натиск.

Законопроектът не е новост като инициатива – още в самото начало на мандата си украинският президент Володимир Зеленски подхвана такава инициатива, защото беше дал обещание и в предизборната си кампания. Но през 2020 година Върховната рада не прие този законопроект и го върна за ревизия.

Четете още

Избор на редактора