Зам.-министър за 3 часа: Назначен, разконспириран, уволнен

Уникален епизод съпътства работата на новия кабинет. Зам.-министър изкара на поста си по-малко от един работен ден.

“Встъпилият в длъжност днес в Министерството на земеделието и храните Дамян Дамянов е освободен поради установена принадлежност към Държавна сигурност“, съобщиха вчера от Министерския съвет.

Едва три часа след като бе назначен, зам.-министърът на земеделието и храните Дамян Дамянов бе освободен от поста си. Причината е установената му принадлежност към някогашната Държавна сигурност.

Според съобщението за назначението му, той притежава дългогодишен управленски опит в сферата на стопанисването, защитата и опазването на горските ресурси. Повече от 10 г. от професионалната му кариера е свързана с „Югозападно държавно предприятие“ ДП-Благоевград, където той е зам.-директор и директор. Завършил е Лесотехническия университет в София, има докторска степен по екология към Института по гората в Българска академия на науките.

Един ден изкара и семейство Лорер в очакване на престижна работа в Люксембург, но черна котка им мина път.

Медиите съобщиха, че съпругата на Даниел Лорер – Виолета Лорер, е назначена за представител в Европейската инвестиционна банка.

Нито в „Продължаваме промяната“ обаче, нито в ГЕРБ са били наясно с въпроса.

От финансовото министерство уточниха за БНТ, че изборът на представител в ЕИБ става след решение на МС по предложение на финансовото министерство.
Такова предложение няма към момента.

Говорителят на служебното правителство на кабинета „Донев“ Антон Кутев заяви, че представител на държавата в ЕИБ по тяхно време е била служебният министър на финансите Росица Велкова, но тя вече не представлява страната, и че те не са издигали кандидатурата на Виолета Лорер.

В писмена позиция до БНТ от ГЕРБ заявиха, че са разбрали за номинацията на г-жа Лорер от медиите. Малко по-късно отново от медиите разбрали за оттеглянето ѝ.

Четете още

Избор на редактора