Защо сгради в 12 града светеха в зелено тази нощ?

Още снощи сгради в дванадесет града в България светнаха в зелен цвят. Това е в чест на Денят на свети Патрик – 17 март, празникът на всички ирландци по света, които са близо 80 милиона души.

Инициативата е на посолството на Република Ирландия у нас с подкрепата на местните администрации на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен, Видин, Несебър, Копривщица, Трявна, Бургас, Благоевград и Габрово.

В София светнаха в зелено сградата на посолството на Ирландия, и Националната библиотека, Столичната библиотека, Националната опера и балет, както и Военния клуб.

Велико Търново тази година за първи път бе осветена в зелено крепостта Царевец, а също и Великотърновския университет. Във Видин зелена бе крепостта Баба Вида, Трявна, която има побратимяване с ирландски град, освети градската кула с часовника, а в Пловдив за първи път Римският амфитеатър грейна в зелено.

Тази година празникът е по-специален. 2023 бележи 50-ата годишнина от членството на Република Ирландия в Европейския съюз.

Посланик Мартина Фийни разказва за БНР: „Много ми харесва природата в България, планините. Специално преживяване за мен беше посещението ми до вечното жилище на Джеймс Баучер, може би най-добре познатият ирландец в България, той е погребан точно до портите на Рилския манастир.

Когато умира преди повече от 100 години, през 1920 г. Той е помолил да бъде погребан в България, като му е било предоставено място за гроб точно до портите на Рилския манастир. Това е специалното ми място заради връзката с Ирландия. Много съм щастлива, че тази година сгради из цяла България ще светят в зелено за Деня на свети Патрик“.

Четете още

Избор на редактора