Пеевски за Денков: Изходи се и се направи на мъж

За ДПС е важно да има правителство, каза пред журналисти председателят на парламентарната група (ПГ) на партията Делян Пеевски.

По-рано пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че на 5 март ще представи предложението за коалиционно споразумение пред партията, а на 6 март ще го даде на представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Борисов заяви, че до 8 март се очаква премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел да са приключили с оценките на министрите. Ако искат да разговаряме за коалиционно управление, за целия мандат, по всички теми, ще има време през тези няколко дни да си сложат бележки или да го преправят. Аз ще оставя тук преговаряща група и съответно на 8-ми, ако сме се разбрали, вървим напред, ако не сме се разбрали – гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори. Ние спокойно, търпеливо ще се опитаме да преглътнем предизборната им кампания и квалификациите, каза Борисов.

Помолен да коментира идеята за график на Борисов, Пеевски отговори: „ще разберем тогава дали са разбрали ПП-ДБ къде са, или са дечица в детска градина“. Ако са разумни хора, политици, сериозни, няма да хвърлят държавата в криза, ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. След като видим какво ще правят, ние ще преценим кое и как ще подкрепяме, добави Пеевски, цитиран от БТА.

Правителство да има за ДПС е важно, заяви той. Според него държавата не трябва да бъде хвърлена в криза, а всичко друго са бъдещи преговори, които трябва да се водят. Сериозните мъже трябва да седнат сериозно, сериозните партии да преговарят и да направят стабилно правителство, смята Пеевски. Той добави, че това трябва да бъде в името на България. Партийните пристрастия и всякакви такива нажежавания трябва да се остават настрана, защото гледам вчера премиера, който почти е в оставка, се „изходи по неподходящ начин“ и се направи на мъж, нека си прибере това самочувствие, коментира Пеевски.

Той (Денков) е просто един назначен премиер от парламента, да остави лидерите на партиите да преговарят и да не прави неща, които могат да бутнат България в криза, посочи още депутатът. По думите му не е сериозно за един премиер да казва „това – да, това – не“ без да е прочел нещо. Нека се научи да чете, да гледа. Мислех, че за тези девет месеца е станал по-мъдър, вчера не го видях това, напротив, коментира Пеевски.

По думите му изборите винаги са вариант. За ДПС това е чудесен вариант „две в едно“, ние сме готови за избори, но не е добре за държавата, отбеляза Пеевски и добави, че трябва да се мисли за хората. Той посочи, че за ДПС е важен държавният интерес и хората, след това слагат на второ място партийния си интерес. Нека го направят и другите, да бъдат като ДПС и да мислят за България, призова той.

Четете още

Избор на редактора