На юг от Бургас – плажовете пълни само през уикенда

Без очаквания наплив на туристи започна август по Черноморието.  Плажовете на юг са по-празни от минали лета дори и в началото на т.нар. „силен сезон”. Традиционното струпване на хора се наблюдава в масовите летни дестинации като Приморско и Китен, където обаче въпреки огромната вече леглова база, не се забелязват тълпите от туристи, бързащи за плажа. Проверка на ekspresso в навечерието на най-отпускарския месец установи, че свободни шезлонги и места по плажните заведения можеха да се намерят дори и през уикендите. Прави впечатления и изключително неравномерната натовареност на морските ни плажове, което се обяснява с „пъстрите” цени на храни, плажни услуги и паркинг.

Очевидно летуващия българин е подвластен на модата и е склонен да посещава сравнително по-пълните, но модни плажове каквито са Лозенец и Созопол. Въпреки по-високата цена на услугите (30 лв. за сянка, 15 лв за коктейл и 7 лв. за бира в Лозенец), плажовете успяват да се понапълнят. Като много слаб определиха сезона съдържателите на известно плажно заведение в прочутия къмпинг „Градина”. За по седмица или през уикенда идват хора, които са притежатели на имоти в района на плажа и на каравани, но тази година не се наблюдават шумните и големи компании, които пълнеха плажа и заведенията от ранна сутрин до късна вечер. Места могат да се намерят дори на уютния и предпочитан плаж „Златна рибка”.

Обърната къща край Черноморец е един от най-посещаваните атракциони по Черноморието. СНИМКА ЖИВКО ГИНЧЕВ ДЖУНИЪР

Като основна причина за отлива, особено на традиционните български туристи, собствениците сочат възможността тази година да се пътува без ковид сертификати до предпочитани летни дестинации като Гърция и Турция. Ограниченията за пътуване зад граница отпреди две лета, напълниха българските плажове с нашенци, които обаче тази година не се лишават от възможността да скокнат до съседите. Ръстът на строителство край морето и големите жилищни паркове дадоха възможност на мнозина да се сдобият с крайморски жилища. Така конвенционалният турист, който си плаща за нощувка и се храни изцяло по заведенията значително намалява. С храна от супермаркета компенсират и по-скъпото, но удобно летуване в каравани на плажа. Вместо по ресторанти и бистра, опашки се вият в търговските хранителни вериги по морето, където туристите пълнят колички, а рафтовете са изпразват бързо.

Въпреки тези процеси обаче, цените не успяват да следват пазарната логика под натиска на инфлация, по-скъпи горива и хранителни стоки. Около 100 лв дневно минимум трябва да си приготви един летуващ, ако иска да не си брои питиетата на плажа и да си осигури плажен комфорт. В тази сума се включват шезлонг и чадър, хубав обяд, сутрешно кафе или фрапе и до два плажни коктейла и бира, царевица или хубава палачинка.

По-тънко излиза на свободните зони, които са видимо по-пълни тази година. Причината е скокът на плажните услуги – чадър с два шезлонга варира от 20 лв, (плажът Перла) до 30 лв на Лозенец. Стандартните цени по популярните южни плажове са между 24 и 28 лв за удоволствието. Най-изгодни за семейство са шатрите, които варират между 40 и 50 лв, но те пък са малко и обикновено са предплатени. Ако семейство реши да си спести тази такса и понесе напитки в хладилна чанта, може да мине само с таксата за паркинг, която тази година е по-висока. Наша проверка установи, че луксът да паркираш кола в близост до плаж е поскъпнала два пъти и варира от 5 до 15 лв. Единственото безплатно място, на което може да се спре бе установено в района на плажа Перла. Прави впечатление празните паркинги, а в морските градчета Черноморец, Созопол, Лозенец по улиците е пълно с паркирани коли, очевидно на летуващи успели да си спестят таксата-паркинг.

Високите цени на рибата, изместват това традиционно морско ядене за сметка на пици, сандвичи, паста и скара. И тук цените са разнообразни. Рибена чорба може да ви струва между 4,50 и 8 лв в зависимост от заведението и курорта. Цацата варира от 8 до 10 лв. за порция, а по-квалитетните рибни блюда от ватус, чернокоп и сафрид се движат по плажа между 15 и 18 лв. за порция от 300 гр. Салатите са почти колкото пица и варират между 8 и 15 лв. в зависимост от съставките и вида. Хубава пица на дървени въглища на плажа струва от 12 лв, за обикновената „Маргарита”, до 20 лв в по-луксозните плажове. Средната цена е 14-15 лв. До 10 лв. може да обядвате вкусен и голям сандвич, а обикновените принцеси са по 6 лв. Традиционните палачинки и царевица, които децата обичат да хапват по плажа също са поскъпнали – палачинки се предлагат на цени между 5 и 8 лв, а царевицата на плажа започва над 3,50 за кочан и може да достигне 5 лв. Традиционните летни коктейли варират между 9 и 15 лв като моден за сезона се очертава Аперол шприца, ягодовото Дайкири, както и традиционните Мохито. Популярната българска мента се харчи по 3 лв за 50 гр. като един коктейл заедно с тоник или спрайт излиза между 8 и 10 лв.

Предвид ситуацията, запитаните от нас собственици на плажни заведения, заявиха, че не възнамеряват да вдигат цените от 1 август, както се очакваше. Те разчитат основно на българския турист и на единични клиенти от Румъния, Русия, Чехия, Словакия. „Чужденците основно са струпани в големите курорти и пристигат по олинклузив пакети, извън които почти на харчат нищо“, коментират собствениците на плажни капанчета.

Руски туристи се срещат по нашето Черноморие, въпреки наложените санкции срещу Москва заради войната в Украйна и забраната за полети от Русия до България. Значителна част от руснаците, придобили собственост на нашето Черноморие са успели да стигнат до тук и присъствието им се усеща в по-квалитетните плажове на Черноморец, Созопол и Лозенец. Повечето от тях са пристигнали с коли, а някои с полети през Истанбул.

Четете още

Избор на редактора