Зверски жеги убиха 104-ма в Мексико

Най-малко 104 души са починали в Мексико от средата на юни досега вследствие на горещините – повечето от топлинен удар, останалите – от обезводняване, съобщиха здравните власти, цитирани от ДПА и БТА.

Северно Мексико е обхванато от екстремни жеги. В понеделник в град Акончи в щата Сонора температурата достигна 49 градуса по Целзий. По данни на министерството на здравеопазването само в щата Нуево Леон през втората половина на този месец в резултат на силните горещини са починали 64 души.

Същевременно метеорологичната служба издаде предупреждение за ураган в югозападната част на страната заради тропическа буря, наречена Беатрис, която набира мощ в Тихия океан.

Очаква се днес Беатрис да прерасне в ураган, съобщи Националният център за урагани на САЩ. В някои части на Мексико тя вече предизвиква дъждове, бурни ветрове и високи вълни.

На около 170 км югозападно от Пунта Малдонадо в южния щат Гереро вчера следобед духаха постоянни ветрове със скорост до 65 км/ч. Тропическата буря преминава в ураган, когато скоростта на ветровете достигне 119 км/ч.

Предупреждението за ураган важи за участък от крайбрежието между Зиуатанехо в щата Гереро и Плая Перула в западния щат Халиско. В района се намират популярни туристически места като Икстапа, Кариес и Мансанильо.

Беатрис се движи успоредно на крайбрежието в северозападна посока, но все още не може да се изключи възможността да навлезе пряко над сушата, заяви Алехандра Мендес от мексиканската Национална метеорологична служба.

В Тихия океан сезонът на тропическите циклони започва обичайно на 15 май, а в Атлантическия океан – на 1 юни, като и в двата региона приключва на 30 ноември.

Адриан – първият ураган за годината – се формира тази седмица над Тихия океан, но без да застраши сушата.

Четете още

Избор на редактора