Зеленски обмисля избори през 2024 г. въпреки войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обмисля плюсовете и минусите на идеята за президентски избори през пролетта на 2024 г., заяви неговият външен министър, въпреки че има сериозни опасения относно начина на организиране на свободни и честни по време на войната с Русия, предаде Ройтерс.

След като Русия нахлу през февруари 2022 г., Украйна обяви военно положение, което забранява провеждането на избори.

Но се появиха някои призиви, включително от страна сенатора републиканец Линдзи Греъм, за провеждане на избори, дори и ако войната не бъде прекратена, като доказателство за устойчивостта на демокрацията.

„Ние не затваряме тази страница. Президентът на Украйна обмисля и преценява различните плюсове и минуси“, каза Дмитро Кулеба, като добави, че изборите ще донесат безпрецедентно предизвикателство.

Украйна трябваше да проведе парламентарни избори през октомври и президентски вот през март 2024 г., припомня Ройтерс.

Кулеба направи своя коментар по време на онлайн участие в Конференцията за световна политика в Обединените арабски емирства, когато бе попитан дали Украйна ще проведе президентски избори през пролетта.

Той посочи проблемите, свързани с рисковете за сигурността и как да се гарантират гласовете на стотици хиляди войници, милиони украинци в чужбина и тези, които живеят под руска окупация.

Зеленски заяви, че избори могат да се проведат, ако е необходимо, но че парламентът ще трябва да промени закона и ще е необходима помощ от страна на чуждестранните власти за покриване на разходите и намиране  къде да гласуват милиони хора в чужбина.

Украинският президент заяви, че иска да се кандидатира за още един мандат, ако се проведат избори. Рейтингът му остава много висок, въпреки че е спаднал леко в сравнение с първата година на войната.

Русия контролира почти една пета от територията на Украйна и около 6 милиона украинци живеят в Европа.

Политически анализатори и някои опозиционни политици заявиха, че за Украйна ще бъде изключително трудно да гарантира свободен, честен и безопасен изборен процес, тъй като Русия продължава да нанася удари с безпилотни самолети и ракети.

Противниците на провеждането на вота се опасяват, че Русия ще се опита да провали вота, а политическите боричкания ще подкопаят националното единство.

Четете още

Избор на редактора