Зеленски подари бронежилетка на папата

Украйинскията президента Володимир Зеленски се срещна с папа Франциск при първото си посещение в Рим след началото на войната. Двамата разговаряха около 40 минути и гостът му подари бронежилетка, носена от украински войник на фронта, предаде Ройтерс.

По-рано в събота Зеленски се срещна и с италианския премиер Джорджо Мелони, който обеща пълна военна и финансова подкрепа на Украйна и повтори подкрепата си за нейната кандидатура за членство в ЕС.

Киев трябва да бъде поставен в силна позиция за преговори с Русия, „защото мирът не може да последва капитулация, това би било опасен мир за Европа“, заяви Мелони.

Мелони подчерта, че твърдо подкрепя кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз. Киев се бори не само за себе си, но и за останалата част от Европа, „за всички нас“, каза тя.

Зеленски благодари на Италия за оказаната подкрепа. Той заяви, че е трогнат от многото украински знамена, които е видял по улиците на Рим.

По-рано за първи път беше потвърдено, че Зеленски ще продължи за Германия, въпреки че не беше ясно дали това ще се случи в събота вечерта или в неделя сутринта.

Зеленски и украинският народ утре трябва да получат престижната награда „Карл Велики“ в западния град Аахен, посочи ДПА.

Четете още

Избор на редактора