Зеленски: Русия атакува център за кръвопреливане

Руска управляема авиобомба е ударила център за кръвопреливане в украинския град Купянск, Харковска област, съобщи БНР.

Има убити и ранени хора, потвърди президентът Володимир Зеленски в канала си в Телеграм.

И тази нощ в редица области на страната беше обявена въздушна тревога.

След атаката в Купянск украинският президент заяви, че „това военно престъпление, което казва всичко за руската агресия“.

„Зверове, които унищожават всичко, което просто ни позволява да живеем“, каза още Володимир Зеленски. Руски ракети са ударили снощи и заводските сгради на украинския производител на авиационни двигатели „Мотор Сич“ в град Запорожие, само няколко часа след атаката на украински дрон срещу руски петролен танкер в Черно море. По думите на Зеленски Русия е извършила ракетни удари с ракети „Калибър“ и „Кинжал“ и срещу Хмелницка област.

Междувременно руски служител обвини Украйна, че е използвала касетъчни боеприпаси за атака срещу Донецк. Сградата на Донецкия университет за икономика и търговия е избухнала в пламъци снощи след украински обстрел, съобщи назначеният от Русия кмет Алексей Кулемзин.

В саудитския град Джеда се откри международна среща за Украйна с участието на около 40 държави, включително САЩ, Китай и Индия. Президентът Володимир Зеленски се надява инициативата да подготви почвата за среща на световните лидери през есента, на която да бъде подкрепена украинската формула за мир. Срещата се провежда без участието на Русия.

Четете още

Избор на редактора