Изпращаме сглобяеми къщички за пострадалите в Турция

От Централна гара заминаха 36 контейнерни къщички – помощ за пострадалите от земетресението в Турция граждани. Те бяха изпратени от заместник-министъра на транспорта Красимир Папукчийски и турската посланичка Айлин Секизкьок.

„На първия етап е договорено чрез железопътната инфраструктура и БДЖ да бъдат изпратени 72 къщички, като първите 36 вече са доставени. Те са натоварени на гара Курило и ще бъдат транспортирани до Халкале“, каза Красимир Папукчийски.

Влаковете са освободени от инфраструктурни такси, които също няма да се начисляват на оператора, т. е. на БДЖ „Товарни превози“.

Над 3 хиляди тона помощи за Турция от Европа са транзитирани само през железопътната инфраструктура на България до момента, уточни зам.-министърът.

Той заяви, че се очаква програма за транспортирането и на оставащите къщички в посока Турция. Те се състоят от едно помещение със санитарен възел, като във всяка от тях са поставени бойлер и печка за отопление.

Средствата за тях са събрани от дарения, уточни турската посланичка у нас Айлин Секизкьок. Всички те ще отидат за Мараш, където земетресението предизвика най-много разрушения.

Четете още

Избор на редактора