Израел ще наводнява тунелите в Газа с морска вода

Израел е създал голяма система от помпи, които може да бъдат задействани за наводняване на тунелите, използвани от въоръжената групировка „Хамас“ под повърхността в ивицата Газа, в опит за прогонване от тях на ислямистки бойци, съобщи вчера американският в. „Уолстрийт джърнъл“ като се позова на американски длъжностни лица, предаде Ройтерс.

Към средата на ноември армията на Израел завърши инсталирането на поне пет помпи на около километър и половина северно от бежанския лагер „Ал Шати“, които могат да придвижват хиляди кубични метри вода на час и в рамките на няколко седмици да запълнят тунелите с вода, се казва в съобщението.

Не е ясно дали Израел смята да задейства помпите преди всички заложници да бъдат освободени, се посочва още в информацията на изданието.

„Хамас“ вече е заявявал, че държи  пленените на „сигурни места и в тунели“.

Ройтерс не беше в състояние да провери подробностите от съобщението. Израелското военно ведомство не отговори веднага на искането за коментар, а американски представител каза, че за Израел има смисъл да направи тунелите неизползваеми и еврейската държава проучва различни начини за постигането на тази цел.

Според „Уолстрийт джърнъл“ израелски представител е казал, че „израелските Сили за отбрана работят за разрушаване на капацитета на „Хамас“ за упражняване на терор по разнообразни начини, с използването на различни военни и технологични инструменти“.

Миналия месец Израел за пръв път каза, че обмисля такъв вариант за тунелите, пише „Уолстрийт джърнъл“, но подчерта, че не е ясно колко близо е правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху до осъществяване на този план, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора