Испания пречупи Франция и е шампионът на „ЕвроБаскет 2022“

Испания е новият европейски шампион по баскетбол. Отборът на Серджо Скариоло победи снощи Франция в Берлин на стадион „Мерседес-Бенц Арена“ с 88:76.

Най-резултатен в срещата бе играчът на „Торонто Рапторс“ от НБА Хуанчо Ернангомес с 27 точки. В състава на Франция Еван Фурние от „Ню Йорк Никс“ вкара 23 точки.

Това е четвърта европейска титла за “Ла Фурия”, като зад всяка една от тях стои Серджо Скариоло. Той бе начело на отбора и при предишните му триумфи през 2009, 2011 и 2013.

Тази година световните шампиони не бяха смятани за един от основните фаворити заради подмладяването на състава след оттеглянето на братята Пау и Марк Гасол. Въпреки това шампионското ДНК на тима си каза думата и първенците от Мондиал 2019 вече са и шампиони от ЕвроБаскет 2022.

Изключителен мач за Испания направи крилото Хуанчо Ернангомес, който вкара шест тройки във втората четвърт и имаше главна роля авансът на испанците да достигне над 20 точки. Той заслужено бе избран за играч на мача.

Франция пък спечели трети комплект сребърни медали от ЕвроБаскет след тези през 1949 и през 2011, когато тимът отново загуби големия финал от Испания. „Петлите“ на Венсан Коле остават с една европейска титла в своята витрина, дошла на първенството в Словения през 2013.

Евробаскет-2022 се проведе едновременно в Германия, Грузия, Чехия и Италия.

Четете още

Избор на редактора