И Черна гора не ни прости. Би ни с 10 души

След Иран и Черна гора не ни прости. Националният ни отбор по футбол претърпя трето поражение в европейските квалификации в група G, отстъпвайки с 1:2 при гостуването си в Подгорица. Това е втора загуба от този съперник в кампанията за Евро 2024 след 0:1 през март в Разград.

Срещата не беше за привърженици на българския отбор със слаби нерви, защото предложи всички палитри от емоциите – пропусната дузпа от капитана Кирил Десподов, пропилени много възможности за гол и допуснато поражение в 7-ата минута на добавеното време. Тимът на Черна гора остана с 10 човека на терена след час игра, когато Спас Делев извади червен картон на Игор Вуячич в комбинация със спечелената дузпа. В последните 20 минути българският тим без никакво съмнение доминираше, но си тръгва победен с инфарктен, но майсторски гол в 97-ата минута.

В сравнение с мача с Иран преди три дни селекционерът Младен Кърстаич пусна в игра вратарят Иван Дюлгеров, Кристиян Димитров, Валентин Антов, Патрик-Габриел Галчев и Спас Делев.

В началните 10 минути двата отбора направиха по една добра атака, като българската след пробив на Лукас Петков не завърши с удар във вратата, докато за Черна гора Никола Кръстович с глава прати топката в аут.

В 20-ата минута пред българския отбор се откри чудесна възможност, след като Кирил Десподов пусна през центъра подаване към Лукас Петков, който изпревари Шипчич, но падайки ударът му се спря в тялото на вратаря Миятович. След този момент българският отбор пренесе играта в средната зона и в следващите десетина минути не позволи каквито и да било ситуации пред Дюлгеров.

В 42-а минута българската защита не се ориентира както трябва и остави през центъра да мине пас към Марко Бакич, койтоизлезе сам срещу вратаря. Иван Дюлгеров обаче излезе и спаси сигурен гол. Бакич падна на земята, като в същото време беше направен преглед със системата за видеоповторения (ВАР) за евентуална дузпа. В 1-ата минута на добавеното време обаче Стефан Савич даде аванс на домакините след изпълнение на ъглов удар от Марко Янкович. Жарко Томашевич стреля с глава, вратарят Дюлгеров отби, но опитният капитан на черногорците се оказа на правилното място и с отсечен удар с крак направи отскочилата топка гол.

Българският отбор заигра много по-активно през второто полувреме и 14 минути след неговото начало стигна до дузпа. Спас Делев спечели дузпата, но и сам подхвана атаката от дъгата пред българската врата. И не само осигури 11-метров наказателен удар, но и изработи червен картон на фаулиралия го Вуячич. Вратарят Миятович обаче предусети изпълнението на българския капитан Кирил Десподов и отрази.

След пропуска селекционерът Кърстаич направи три промени, вкара Доминик Янков, Йоан Стоянов и Преслав Боруков. Промени и схемата на игра, поставяйки четирима бранители с бекове вместо тримата централни в началото.

Веднага след това българите изпуснаха още една възможност, отново чрез Лукас Петков, който от 5 метра не постави крака на центрирането на Спас Делев. И една от резервите се оказа решаваща за изравняването – Преслав Боруков. Нападателят на Арда се пребори за една топка пред наказателното подаде на Спас Делев, който по диагонала от дясно стреля. Топката се върна от гредата при Боруков и той просто я бутна в мрежата за 1:1.

Но домакините можеха да прекършат българския устрем 3 минути преди края, когато Йоветич след корнер прати топката в горната греда. В ответната атака Доминик Янков с пробив от ляво стреля близо до гредата в аут. След него Димо Кръстев в 90-ата минута затрудни максимално Миятович, който извади в ъглов удар.

В 4-ата минута на добавеното време Чочев не успя да улучи вратата след чудесно свалена топка от Боруков. В 97-ата минута при центриране на Дритон Цамай опитният Йоветич изпревари български защитник и с глава просто плъзна топката до лявата греда на Дюлгеров, за да донесе успеха на домакините.

В другия мач от нашата група Сърбия забрави разочарованието от загубата от Унгария и спечели гостуването си на Литва с 3:1. Сърбите са с равен брой точки на върха с Унгария – 10, но са с мач повече. Черна гора е с 8.
Един от гвоздеите бе двубоят между Ейре и Нидерландия. Гостите ликуваха в Дъблин, като се наложиха с 2:1 след обрат.
Гърция се върна на победния път, размазвайки Гибралтар с 5:0.
В група Е по-интригуващият двубой бе Албания – Полша. Домакините записаха важен успех с 2:0 и оглавиха класирането .
Тимът на Фарьорските острови загуби от  Молдова с 0:1 на свой терен.
В група Н бе ранният мач Казахстан – Северна Ирландия. Домакините взеха минимален успех с 1:0.
Вторият двубой от групата противопостави Финландия и Дания, като гостите си тръгнаха с ценен успех от Хелзинки с 1:0.
В срещата Сан Марино – Словения гостите показаха мощ и се наложиха с 4:0.

Четете още

Избор на редактора