Кабинетът вдига минималната заплата от 1 януари

Правителството ще смени представителя ни в „Лукой България“, минималната заплата ще бъде увеличена от 1 януари 2024 г., тези на полицаите няма да се вдигат, но за сметката на това ще се увеличат на общинските служители. Подоходно облагане няма да се въвежда и плоският данък остава. Усилията на кабинета ще бъдат насочени към намаляване на сивия сектор в икономиката. Това каза премиерът акад. Николай Денков, който в продължение на около час отговаряше на граждани през „Фейсбук“ страницата на правителството.

Поводът за виртуалната среща беше един месец от встъпването в длъжност на правителството на Николай Денков и е в рубриката „Властта говори открито“.

Относно сагата с назначаването на областните управители той призна, че има известно напрежение и ще се изчака още малко. Причината е, че трябва да се постигне консенсус сред депутатите, които представляват регионите.

Страната ни ще има нов представител в „Лукойл България“, обяви още премиерът. В момента в директорския борд на компанията българските интереси се защитават от Красимир Георгиев, който е бивш шеф на НЕК. Той беше назначен на това място по времето на първия кабинет на ГЕРБ, който подписа анекса за изграждането на АЕЦ „Белене“. Периодично неговата работа е критикувана с аргумента, че не защитава българските интереси.

Заплатите на полицаите, които преди дни протестираха, няма да бъдат вдигнати през тази година, но ще се увеличат тези на общинските служители, които са ниски, а и предстоят местни избори наесен, стана ясно от отговора на премиера.

Според него е нормлно всеки един сектор да търси по-добро възнаграждение. Денков обаче не смята, че трябва да се стои под прозорците на Министерския съвет, защото не е това начинът да се търси справедливо разпределение на бюджета.

Минималната заплата ще бъде увеличена от 2024 г., но няма да се въвежда прогресивен данък. Усилията на правителството ще бъдат насочени към свиване на сивата икономика, обяви Николай Денков.

Четете още

Избор на редактора