Каспаров: Путин уби Навални бавно и публично

Опонентът на Кремъл и бивш световен шампион по шах Гари Каспаров каза днес, че руският президент Владимир Путин „бавно и публично е убил“ Алексей Навални, който почина днес в руски затвор в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда, предаде Франс прес.

„Путин не успя да убие Навални бързо и тайно, като го отрови, и сега го уби бавно и публично в затвора“, заяви Гари Каспаров в социалната мрежа „Екс“.

Навални беше убит за това, че разобличи Путин и неговата мафия като мошеници и крадци, каквито са“, добави Каспаров.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че ако са верни, съобщенията за смъртта на руския опозиционен водач Алексей Навални в затвора изваждат на показ „слабостта и прогнилостта“ на изградената от президента Владимир Путин система, предаде Ройтерс.

Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията, написа в „Екс“ председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по повод новината за кончината на руския опозиционер.

За своите идеали Навални пожертва най-скъпото. За ЕС отговорността за неговата трагична смърт е изцяло на руския режим, допълва Мишел.

Той изразява съболезнования на семейството на Навални и на онези, които се борят за демокрация по света в най-мрачните условия. Борците умират, но борбата за свобода никога не свършва, посочва председателят на Европейския съвет.

Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред, написа председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Ужасена съм от смъртта на Алексей Навални, носителя на наградата „Сахаров“ на ЕП за свобода на мисълта. Русия му взе свободата и живота, но не успя да му отнеме достойнството. Битката му за демокрация продължава, добавя Мецола.

Навални е мъртъв?! Не – Навални е убит! Режимът го уби! Това написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, след като Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията съобщи за смъртта на опозиционера Алексей Навални.

Това е убийство срещу демокрацията, заяви Борисов. „Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна“, написа още той.

Руският президент Владимир Путин трябва да отговаря за престъпленията си, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски след обявената днес смърт в затвора на руския опозиционер Алексей Навални, предаде Франс прес.

„За мен е очевидно, че (Алексей Навални) беше убит като хиляди други, които бяха измъчвани до смърт заради един човек, Путин, когото не го е грижа кой ще умре, стига да запази поста си“, заяви Зеленски на съвместна пресконференция с канцлера Олаф Шолц в Берлин.

Заленски добави, че Путин „ще трябва да отговаря за своите престъпления“.

Смъртта на Навални е тъжна новина, която показва защо е важно да ценим демокрацията. Това заяви министър-председателят Николай Денков в публикация на Фейсбук страницата на Министерския съвет.

„От години Навални е символ на борбата срещу диктатурата в Русия, на борбата за свободно слово, на това, че човек не може да бъде затварян заради различно мнение. Новината е тъжна и показва защо е важно да ценим какво означава демокрацията. Стъпка по стъпка примката се затягаше около Навални. Изпращането му в колонията изглеждаше като смъртна присъда.

Трябва да си представим, че има и друг свят и в този свят, в който никой не може да казва свободно какво мисли, освен онзи, който е най-отгоре, могат да те изпратят в наказателна колония.

Не трябва да забравяме това, защото се е случвало и в нашата държава“, посочва премиерът Денков.

Четете още

Избор на редактора