Кипър – първото посещение на Ердоган след изборите

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган днес е на първото си официално посещение в чужбина след преизбирането си, което по традиция е в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

С повишено внимание в Кипър се очакват изявленията му за политиката в новия му мандат по отношение на възможните бъдещи стъпки по Кипърския въпрос и процесите в Източното Средиземноморие.

Събитията на острова с техните регионални и глобални измерения ще бъдат обсъдени подробно по време на посещението на президента Реджеп Тайип Ердоган, се посочва в официалното съобщение от Анкара.

Разговорите ще са и за стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да станат още по-близки отношенията между Турция и кипърските турци.

Ердоган ще се срещне с лидера на кипърските турци Ерсин Татар, а по-късно двамата ще дадат съвместна пресконференция.

След изборите в Турция Никозия очаква мобилност по Кипърския въпрос и „конкретни резултати за подновяване на преговорите“, заяви в събота президентът на Кипър Никос Христодулидис. Преговорите за федерално решение бяха прекратени преди 6 години.

Анкара и кипърското турско ръководство поддържат твърда позиция за създаването на две суверенни държави. В северната част на острова „винаги ще има турска държава“, обяви лидерът на кипърските турци Ерсин Татар ден преди визитата на Ердоган.

Посещението на турския президент е на фона на тежките икономически и социални проблеми в Северен Кипър заради срива на турската лира.

Четете още

Избор на редактора