Гоним 70 руски дипломати!

70 дипломати от руското посолство у нас ще бъдат отзовани и в неделя ще се приберат в Москва. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков в парламента.

,,Голяма част от тях са работили за чужди служби и дипломатическата им роля е била повече като прикритие“, уточни Петков. Той разясни, че става дума за хора на най-различни официални позиции към руското посолство, които са извършвали несвойствени дейности.

,,Това не е агресия към руския народ – просто когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, имаме институции, които да противодействат“, подчерта министър-председателят.

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била извикана днес в Министерството на външните работи, потвърдиха от ведомството. Там ѝ е била връчена нота за отзоваването на 70-те руски дипломати от мисията на Русия в София. Те трябва да напуснат България до 3 юли.

В нотата е посочено, че числеността на руската мисия в страната ни следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Русия има регистрирани 118 руски дипломати в своята мисия в България, докато българската мисия в Русия се състои от по-малко от десет души.

От Министерството на външните работи на Русия реагираха веднага, като пред РИА Новости съобщиха, че ще отговорят на изгонването на руските дипломати от България.

Председателят на Комитета за международни отношения към руската Дума и лидер на Либерално-демократичната партия на Русия Леонид Слуцкий коментира, че най-вероятно ще бъде взето решение за симетричен отговор за отзоваването от Русия на български дипломати.

От руското посолство в България съобщиха за агенция ТАСС, че консулските служби в София и Генералното консулство във Варна са преустановили дейността си, а Генералното консулство в Русе затваря за един месец поради липса на персонал след експулсирането на 70 руски дипломати от страната.

Съветникът в руското посолство в България Филип Воскресенски съобщи за ТАСС, че той е един от изгонените. Сред тези, които ще напуснат България са и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин, който е поел поста само преди няколко седмици.

„Включвайки и семействата на изгонените, България трябва да напуснат над 200 човека“, уточнява Воскресенски.

Лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова изрази несъгласието си решението за отзоваване на руските дипломати.

„Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел“, написа Нинова във Фейсбук.

„Току що Кирил Петков изгони 70 руски дипломати. Този, ако остане да управлява още малко, като нищо ще обяви война на Русия“. Това написа във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в коментар на случилото се.

Владислав Панев от „Демократична България“ приветства мярката.

„Научих от медиите за решението. Не е съгласувано с „Демократична България“, но го подкрепям. Очевидно г-жа Митрофанова сериозно се меси в българската политика“, каза той.

В средата на март 10 руски дипломати бяха обявени за персона нон грата от Министерството на външните работи. Мотивът тогава бе, че въпросните служители на посолството са осъществявали на територията на страната ни дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В началото на март Специализираната прокуратура и ДАНС обявиха, че са разкрили руски шпионин с дипломатически статут в България. Двама служители на посолството на Русия бяха експулсирани, а за сътрудничество с него беше уличен българският генерал от резерва Валентин Цанков.

Преди това на няколко пъти от 2019 г. насам България изгони няколко служители на руското посолство във връзка с разкрития за участието им в шпионаж. Беше разкрита и група от български граждани, сред които и служители от Министерството на отбраната и разузнаването, които са предоставяли секретни данни на Русия.

Четете още

Избор на редактора