КНСБ: 2524 лв. чист доход са нужни на семейство с 1 дете

1402 лв. и 25 ст. е необходимият чист доход на месец за един работещ, който живее сам, а за тричленно домакинство с двама работещи и едно дете сумата е 2524 лева и 5 ст. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.

За една година сумата за семейство е нараснала е с 242 лева, а за един работещ – със 134 лева, обяви президентът на синдиката Пламен Димитров:

„Повече от 2/3 от работещите не могат да достигнат заплатата за издръжка, получават доходи под нея. Близо 41% от лицата с трудови възнаграждения са с доходи до 1000 лева“.

Основният извод на синдикалните експерти е, че се наблюдава задържане на цените, а при някои стоки – дори лек спад, но като цяло остават на високи нива:

„Независимо, че е инфлацията, както обяви НСИ вчера, а се успокоява, а дори на месечна база намалява до годишни размери от 8.7%, през юни 2023 г. спрямо юни 2022 г., нашата издръжка на живота не се успокоява толкова бързо и поддържа двуцифрени числа, двуцифрени проценти. Така че, ако погледнем това, което купуваме в магазина, то никак не се успокоява. Напротив“.

За една година има ръст от над 21% в цените на така наречената малка потребителска кошница от 20 жизненоважни стоки и услуги, съобщава БНР.

„Краставиците и захарта са в България значително по-скъпи от Румъния, от Хърватия, от Испания. Някои стоки са най-скъпи, което е някакъв ценови абсурд за нас и тука няма как да няма елемент на спекула“.

Повече от 2/3 от работещите в страната се осигуряват на доход, който е по-нисък от заплатата за издръжка, като 40% се трудят с възнаграждения до 1000 лева.

От КНСБ за пореден път настояват за увеличение на минималната заплата на 850 лв. и за осигуряване на допълнителни 305 млн. лв. в Бюджет 2023 за ръст на заплатите в обществения сектор.

Четете още

Избор на редактора